Интелигенција биљака на БУДИ фестивалу

Интелигенција биљака на БУДИ фестивалу

ЦПН у Панчеву представио изложбу „Интелигенција биљака“

У оквиру БУДИ фестивала (Бијенале уметничког дечјег израза), од 4. до 11. јуна, Центар за промоцију науке гостовао је у Панчеву са изложбом „Интелигенција биљака“.

Изложба је била постављена у холу Основне школе „Бранко Радичевић”. Овом приликом ученици и заинтересовани гости могли су да обиђу интерактивне научнопопуларне експонате који говоре о чулима код биљака и њиховим паралелама са човеком.

Биљке ништа не говоре, тако да нам је остављено да сами дешифрујемо куда су се упутиле. Анатомски се веома разликују од нас, немају мишиће, али имају исте филаменте као ваши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове! Биљке комуницирају међусобно и, попут нас, имају чула.

БУДИ је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви фестивала су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера старомодних институција, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

Остале активности