Inteligencija biljaka na BUDI festivalu

Inteligencija biljaka na BUDI festivalu

CPN u Pančevu predstavio izložbu „Inteligencija biljaka“

U okviru BUDI festivala (Bijenale umetničkog dečjeg izraza), od 4. do 11. juna, Centar za promociju nauke gostovao je u Pančevu sa izložbom „Inteligencija biljaka“.

Izložba je bila postavljena u holu Osnovne škole „Branko Radičević”. Ovom prilikom učenici i zainteresovani gosti mogli su da obiđu interaktivne naučnopopularne eksponate koji govore o čulima kod biljaka i njihovim paralelama sa čovekom.

Biljke ništa ne govore, tako da nam je ostavljeno da sami dešifrujemo kuda su se uputile. Anatomski se veoma razlikuju od nas, nemaju mišiće, ali imaju iste filamente kao vaši bicepsi, nemaju kosti, ali tu je drvo, nemaju nerve, ali električni signali prenose informacije kroz drugačije sudove! Biljke komuniciraju međusobno i, poput nas, imaju čula.

BUDI je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi festivala su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Ostale aktivnosti