ЦПН на конференцији BRIDGES у Линцу

ЦПН на конференцији BRIDGES у Линцу

У Линцу је, од 16. до 20. јула, одржана међународна конференција BRIDGES, која има за циљ да прикаже лепоту и примену математике у  настави, музици, архитектури, уметности и другим областима

Овогодишња, 21. по реду BRIDGES конференција, окупила је око 100 научника из преко 30 земаља света.

Конференцију су пратила предавања, интерактивне сесије, разговори, као и атрактивне радионице. Окупљени стручњаци који се баве промоцијом и  популаризацијом науке, као и врхунски математичари, приликом кратких сесија износили су новости и достигнућа превасходно из математике увезујући је са свакодневицом, утичући на тај начин на ниво функционалне писмености. На овај начин се омогућава усвајање и примена научних знања приликом препознавања научних проблема, као и разумевање математике и свест о томе како она утиче на живот у савременом технолошком свету.

У оквиру породичног дана, на самом крају конференције, тим Центра за промоцију науке одржао је радионицу под називом Магични квадрат vs. поезија. Ова динамична игра учи нас о сарадњи математике и поезије, али и о томе како успешно сарађивати у тиму.

Приликом боравка у Линцу, тим Центра за промоцију науке имао је прилику да се упозна са разноврсним активностима институције Арс Електроника. Такође, учесници су могли да одаберу и низ факултативних програма, у виду посете Универзитету примењених уметности и дизајна, модној ревији инспирисаној фракталима, као и музичком концерту у чијим су тактовима лежале математичке законитости.

Наредна конференција одржаће се у Финској, од 1. до 5. августа, а домаћин конференције биће Алто универзитет у Хелсинкију.

Остале активности