ЦПН на конференцији Move.Link.Engage

ЦПН на конференцији Move.Link.Engage

У оквиру Move.Link.Engage конференције представници ЦПН-а су 22. септембра учествовали на панел дискусији ”Загађење ваздуха у Србији: Од мерења ка мерама” на којој су представили citizen science пројекте који се реализују у Центру.

У оквиру седме по реду конференције Move.Link.Engage под називом ”Грађани ухваћени на делу”,  која је организована од стране Београдске отворене школе, 22. септембра 2021. одржана је панел дискусија ”Загађење ваздуха у Србији: Од мерења ка мерама”. Учесници дискусије су били учесници Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације, Марија Марковић из организације Зелени талас и др Марјана Бркић из Центра за промоцију науке, док је панел водио Огњан Пантић из БОШ-а.

Повод за разговор је почетак јесени, као годишњег доба које са собом носи почетак грејне сезоне, али и повећано загађење ваздуха. Уз подршку БОШ-а је успостављена прва грађанска мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, која представља пример учешћа грађана у грађанским научним истраживањима (енг. citizen science). Др Марјана Бркић из ЦПН-а, је приближила присутнима концепт грађанских научних истраживања и представила пројекат TeRRIFICA који је такође citizen science пројекат који се реализује на територији Републике Србије, а у коме је Центар један од партнера.

Грађанска научна истраживања представљају иновативни начин да се наука демократизује, тј. да се грађани укључе у тражење решења за различите научне изазове. Укључење грађана чини науку инклузивнијом, и креира простор за учење, оснаживање и друштвено ангажовање. Додатно, овакве иницијативе омогућавају грађанима да изграђују сопствену научну писменост.

Циљ пројекта TeRRIFICA је тражење иновативних начина прилагођавања на климатске промене. У оквиру овог пројекта развијена је интерактивна мапа, на којој Београђани, као становници једне од шест пилот регија пројекта, могу допринети заједничкој акцији за климу, кроз мапирање тачака у граду на којима субјективно осећају последице климатских промена. Овај пројекат финансира Европска унија, из оквира Хоризонт 2020. Координатор пројекта је WILA Bonn из Немачке, а поред ЦПН-а, партнери на пројекту су Универзитет Рајн-Вал и Универзитет у Фехти из Немачке, као и удружење Образовање за одрживи развој из Белорусије,  Универзитет „Адам Микјевич“ из Пољске, организација Science Citoyennes из Франсуске и Асоцијација каталонских државних универзитета из Шпаније.

Остале активности