Гимназија из Зајечара прва у Европи добила ознаку ЕXPERT СТЕМ школе

Гимназија из Зајечара прва у Европи добила ознаку ЕXPERT СТЕМ школе

У оквиру европског пројекта STEM School Label, Гимназија из Зајечара је прва школа у Европи којој је пошло за руком да добије највише могуће обележје – EXPERT СТЕМ школа.

Кроз европски пројекат STEM School Label у коме је ЦПН један од партнера, дефинисан је сет критеријума које школе треба да испуне како би биле препознате као СТЕМ школе.

Школама је омогућено да путем онлајн алата за самоевалуацију изврше самопроцену испуњења критеријума СТЕМ школе, као и да добију наменски креиран извештај са смерницама за даље напредовање ка развоју СТЕМ стратегије школе.

У Србији, до сада укупно три школе су добиле ознаку СТЕМ школе, а то су: Гимназија у Зајечару, Школа Петро Кузмјак из Руског Крстура и Гимназија ”Светозар Марковић” из Ниша.

Гимназија из Зајечара је 23. септембра 2021. проглашена за прву школу у Европи, која је пратећи предложене смернице, добила највећу могућу ознаку СТЕМ школе – EXPERT СТЕМ школа. Овим постигнућем Гимназија у Зајечару је показала спремност да унапређује приступ СТЕМ учењу у школи, као и постојање јасне развојне стратегије школе у СТЕМ областима.

Координатор овог пројекта је European Schoolnet из Белгије, непрофитна организација коју су основала 34 европска министарства образовања окупљена око заједничког циља увођења иновација у наставу. Поред Центра, у реализацију пројекта су укључени и Ciencia Viva из Португала, The Education Development Center из Литваније, као и Maison pour la Science из Француске.

 

Остале активности