Освајање обновљивих извора енергије

Освајање обновљивих извора енергије

Представници ЦПН-а представили су рад Центра у домену Акције за климу

У оквиру пројекта „Караван за климу 2“, 19. и 20. јуна, у Југословенској кинотеци у Београду, одржана je конференција „Освајање обновљивих извора енергије“, на којој су учествовали представници Центра.

„Караван за климу 2“ је пројекат који другу годину заредом организује Aмбасада Француске и Француски институт у Србији, а у партнерству са Групом SUEZ, Програмом Уједињених нација за развој, Делегацијом Европске уније, Центром за промоцију науке, Сталном конференцијом градова и општина и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Конференција „Освајање обновљивих извора енергије“ дала је преглед стања у Србији у вези са потрошњом фосилних горива и указала на могућности коришћења алтернативних извора енергије. Током два дана конференције, учесници су имали прилику да чују како српске тако и француске научнике, који су представили нека од решења на пољу чисте енергије.

У оквиру конференције, Центар за промоцију науке је представио своје активности на панелу под називом „Српска омладина у првим редовима борбе против климатских промена“. Марјана Бркић је модерирала панел, а Мирјана Утвић је представила пројекат TeRRIFICA, као и досадашње учешће ЦПН-а у пројекту „Караван за климу 2“, огледано у школским радионицама на тему обновљивих извора енергије, које су биле одржане током пролећа 2019, у Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке.

Пројекат TeRRIFICA (Територијано одговорно истраживање и иновације за подстицање иновативне акције за климу), финансиран од стране Европске уније из оквира Х2020, укључује партнере из шест региона Европе, који ће тражити примере добре праксе и идентификовати постојеће приступе из домена ублажавања и прилагођавања на климатске промене.

Остале активности