ЦПН на конференцији Удружења алумниста програма Марија Кири (МCAA)

ЦПН на конференцији Удружења алумниста програма Марија Кири (МCAA)

Представници Центра за промоцију науке учестовали су у конференцији Удружења алумниста програма Марија Кири (MCAA) која је, од 14. до 16. марта, одржана на Универзитету Милано-Бикока у Милану (Италија). Конференција је прославила десет година удружења усмереног на подршку истраживачима и младим научницима на њиховом каријерном путу.

Током три дана овај догађај обухватио је бројна званична обраћања, предавања, панел дискусије, радионице и друге формате, уз учешће око 300 алумниста и других учесника из целог света.

Центар за промоцију науке је, у оквиру активности на пројекту SECURE  програма Хоризонт Европа, заједно са  члановима MCAA, ICoRSA и другим партнерима пројекта, учествовао у овој конференцији панел сесијом на тему „Неговање истраживачке културе: Подршка одрживим каријерама у Европи“. Ово је билa још једна од активности којима пројекат директно долази до истраживачке заједнице и покреће важне разговоре о будућности европског истраживачког простора. Покренута су питања о стабилним, одрживим истраживачким каријерама, теме као што су транспарентност, конкурентно и инклузивно запошљавање, поштена плата и бенефиције, признање, здраво радно окружење, подржавајуће управљање и одговорна евалуација. Панелисти су поновили важност усвајања заједничких каријерних путева у Европи и приступа заснованих на доказима, наглашавајући потребу за инклузивним лидерством како би се олакшале значајне трансформације у истраживачкој култури.

На пратећој изложби разговарали смо са истраживачима о изазовима на њиховом каријерном путу, а на пројектном штанду представили смо циљеве и досадашње резултате пројекта, који су усмерени на креирање методологије и решења за унапређење истраживачких каријера у Европи, са посебним акцентом на младе истраживаче.

Остале активности