ЦПН на Недељи Науке

ЦПН на Недељи Науке

Центар за промоцију науке организовао је, заједно са четири тржна центра – Ушће, БЕО, ИМО и Меркатор – овогодишњу недељу науке

У програмима који су трајали од 8. до 14. новембра, Београђани су имали прилике да уз шопинг виде научнопопуларне изложбе, а они млађи и да умоче руке у науку на радионицама из широког спектра науке.

У БЕО тржном центру постављена је изложба  „Караван за климу“, која представља дешавања на нашој планети изазвана климатским променама. Посетиоци су на интерактивним експонатима могли да проуче ефекте које човек има на климу, али и да прочитају више о томе на изложби.

У Меркатору је била постављена изложба „Животни циклуси Милутина Миланковића“. Бројни посетиоци могли су да науче више о човеку који је задужио читаву научну заједницу својим теоријама о климатским променама на нашој планети. Ова изложба такође говори и његовој љубави према науци, учењу и комуницирању науке другима.

У Ушће шопинг центру била је постављена изложба „Математика и музика – Ла Ла Лаб“. Ова изложба осмишљена је захваљујући сарадњи са стручњацима у пољима музике и математике, а говори управо о нераскидивој вези ове две области. Посетиоци су могли да засвирају математику на овим интерактивним експонатима, као и да науче како то математика музици даје склад и хармомију.

Поред изложби, у свим тржним центрима били су постављени пунктови за научнопопуларне радионице. Попут уличних забављача, научни демонстратори показивали су најзабавније научне феномене и експерименте, уз врло једноставно и брзо објашњење деци која су пролазила са својим родитељима. У мејкерс радионици науку смо узимали у своје руке – буквално! Деца и родитељи, заједно су учили и стицали знања и искуства из роботике, технологије 3D штампе, програмирања и архитектуре. За викенд смо у ИМО центру направили и научни шоу, где је наш дежурни научник, заједно са децом и публиком, изучавао експлозије, ватру, лед, али и науку о балонима, лоптама и сапуници.

Остале активности