CPN na Nedelji Nauke

CPN na Nedelji Nauke

Centar za promociju nauke organizovao je, zajedno sa četiri tržna centra – Ušće, BEO, IMO i Merkator – ovogodišnju nedelju nauke

U programima koji su trajali od 8. do 14. novembra, Beograđani su imali prilike da uz šoping vide naučnopopularne izložbe, a oni mlađi i da umoče ruke u nauku na radionicama iz širokog spektra nauke.

U BEO tržnom centru postavljena je izložba  „Karavan za klimu“, koja predstavlja dešavanja na našoj planeti izazvana klimatskim promenama. Posetioci su na interaktivnim eksponatima mogli da prouče efekte koje čovek ima na klimu, ali i da pročitaju više o tome na izložbi.

U Merkatoru je bila postavljena izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“. Brojni posetioci mogli su da nauče više o čoveku koji je zadužio čitavu naučnu zajednicu svojim teorijama o klimatskim promenama na našoj planeti. Ova izložba takođe govori i njegovoj ljubavi prema nauci, učenju i komuniciranju nauke drugima.

U Ušće šoping centru bila je postavljena izložba „Matematika i muzika – La La Lab“. Ova izložba osmišljena je zahvaljujući saradnji sa stručnjacima u poljima muzike i matematike, a govori upravo o neraskidivoj vezi ove dve oblasti. Posetioci su mogli da zasviraju matematiku na ovim interaktivnim eksponatima, kao i da nauče kako to matematika muzici daje sklad i harmomiju.

Pored izložbi, u svim tržnim centrima bili su postavljeni punktovi za naučnopopularne radionice. Poput uličnih zabavljača, naučni demonstratori pokazivali su najzabavnije naučne fenomene i eksperimente, uz vrlo jednostavno i brzo objašnjenje deci koja su prolazila sa svojim roditeljima. U mejkers radionici nauku smo uzimali u svoje ruke – bukvalno! Deca i roditelji, zajedno su učili i sticali znanja i iskustva iz robotike, tehnologije 3D štampe, programiranja i arhitekture. Za vikend smo u IMO centru napravili i naučni šou, gde je naš dežurni naučnik, zajedno sa decom i publikom, izučavao eksplozije, vatru, led, ali i nauku o balonima, loptama i sapunici.

Ostale aktivnosti