CPN predstavio svoja izdanja u Kraljevu

CPN predstavio svoja izdanja u Kraljevu

U četvrtak, 4. novembra, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, Centar za promociju nauke predstavio je dva izdanja: Vanzemaljski jezici autora Danijela Oberhausa i A šta ako… Sabrani misaoni eksperimenti u filozofiji autorke Peg Titl.

Kraljevačka publika imala je priliku da 4. novembra, u prostorijama Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, sazna nešto više o knjigama Vanzemaljski jezici i A šta ako… Sabrani misaoni eksperimenti u filozofiji, koje je objavio Centar za promociju nauke.

Dr Mašan Bogdanovski, prevodilac obe knjige, i Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke, najpre su, predstavljajući knjigu naučnog novinara Oberhausa, govorili o tome kako su filozofija, lingvistika, matematika, nauka, ali i umetnost, uticale na kreiranje međuzvezdanih poruka. Dr Bogdanovski je istakao da je reč o delu koje treba da unapredi naučnu komunikaciju, doprinese osvetljavanju istorije ideja o komuniciranju sa radikalno drugačijom egzistencijom, kao i da razmotri mogućnost uspostavljanja univerzalnog jezika kao veze između svetova.

Dr Bogdanovski i Umeljić okupljenima su predstavili i knjigu filozofkinje Peg Titl, u kojoj su sakupljeni najpoznatiji misaoni eksperimenti koje baštini zapadna filozofska tradicija. Reč je o eksperimentima koji se, nasuprot onim empirijskim kakve nalazimo u naukama, mogu sprovesti „u našem umu“, s namerom da razreše neke paradoksalne i zbunjujuće situacije, da opovrgnu jedna a iznađu druga rešenja i ukažu nam na to gde leže problemi u našem svakodnevnom poimanju stvarnosti.

Ostale aktivnosti