ЦПН представио своја издања у Краљеву

ЦПН представио своја издања у Краљеву

У четвртак, 4. новембра, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, Центар за промоцију науке представио је два издања: Ванземаљски језици аутора Данијела Оберхауса и А шта ако… Сабрани мисаони експерименти у филозофији ауторке Пег Титл.

Краљевачка публика имала је прилику да 4. новембра, у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, сазна нешто више о књигама Ванземаљски језици и А шта ако… Сабрани мисаони експерименти у филозофији, које је објавио Центар за промоцију науке.

Др Машан Богдановски, преводилац обе књиге, и Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке, најпре су, представљајући књигу научног новинара Оберхауса, говорили о томе како су филозофија, лингвистика, математика, наука, али и уметност, утицале на креирање међузвезданих порука. Др Богдановски је истакао да је реч о делу које треба да унапреди научну комуникацију, допринесе осветљавању историје идеја о комуницирању са радикално другачијом егзистенцијом, као и да размотри могућност успостављања универзалног језика као везе између светова.

Др Богдановски и Умељић окупљенима су представили и књигу филозофкиње Пег Титл, у којој су сакупљени најпознатији мисаони експерименти које баштини западна филозофска традиција. Реч је о експериментима који се, насупрот оним емпиријским какве налазимо у наукама, могу спровести „у нашем уму“, с намером да разреше неке парадоксалне и збуњујуће ситуације, да оповргну једна а изнађу друга решења и укажу нам на то где леже проблеми у нашем свакодневном поимању стварности.

Остале активности