ЦПН на „Вукобратовићевим данима роботике“

ЦПН на „Вукобратовићевим данима роботике“

Центар за промоцију науке, као један од партнера манифестације Вукобратовићеви дани роботике, учествовао је у организацији и реализацији панел дискусије ,,Где су девојчице у СТЕМ-у?”.

Тродневна манифестација „Вукобратовићевим данима роботике“ одржана је, од 24. до 26. новембра, на Електротехничком факултету у Београду. Манифестација је посвећена је академику Миомиру Вукобратовићу, једном од пионира српске роботике. Овај догађај је поред такмичење у роботици за младе свих узраста и прилика за њих да се упознају са различитим садржајима у оквиру СТЕМ области и инспиришу се да даље развијају своја интересовања.

Центар за промоцију науке, као један од партнера манифестације, учествовао је у организацији и реализацији панела ,,Где су девојчице у СТЕМ-у?”. Панел је био посвећен дискусији о интересовањима девојчица за СТЕМ области, када оне нестају и због чега, као и разматрању потенцијалних решења за пружање додатне подршке девојчицама које су заинтересоване за програмирање, роботику, машинство, и сл.

Панел је отворила Јована Власкалин са подацима које УНДП прикупља кроз низ истраживања о положају девојчица и жена у СТЕМ областима, уз престављање програма подршке које УНДП нуди за повећање родне равноправности. Током панела је потом Тамара Бањац (ИРИДА) изложила своје искуство у раду са девојчицама кроз радионице роботике у Оџацима, где се показује да је интересовање за роботику код девојчица веома присутно у нижим разредима основне школе.

Ипак, до опадања интересовања код девојчица долази већ у старијим разредима основне школе. Зоја Кукић (Haptic Synaptic) је представила ове податке и образложила са којим се све препрекама сусрећу девојчице на каријерном путу у СТЕМ областима, као и где све постоје ,,спотицања” и ,,отпадања” са ове путање. Катарина Анђелковић (Фондација Петља) се надовезала на ову проблематику излагањем ситуације у образовању, где се недостатак женских узора и програма који су прилагођени девојчицама показују као значајни недостаци нашег образовног система.

Катарина Стекић је потом представила пројекте које је ЦПН спровео током претходних година са циљем подизања свести о родним стереотипима и превазилажењу родно-заснованих препрека на СТЕМ каријерном путу (Hypatia, STEM it like a girl, FemPower, и др.). У другом делу панела се повела жива дискусија са присутнима из публике где су девојке изнеле своја охрабрујућа и инспиративна искуства, али и недоумице и страхове са којима су се суочавале на свом развојном путу.

Извор насловне фотографије: Дечији иновациони центар, https://dic.rs/

Остале активности