Прелиминарна ранг-листа Јавног позива за грађанска научна истраживања

Прелиминарна ранг-листа Јавног позива за грађанска научна истраживања

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација расписали су први Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања (ГНИ), на који је стигао изузетно велики број пријава.

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација, по први пут су расписали Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања (ГНИ), са циљем укључивања грађана у процес научних истраживања и подизања свеопште научне писмености у друштву. Пристигле пријаве су својим квалитетом и иновативношћу идеја у највећој мери одговориле постављеним циљевима Позива, а листа пријављених институција изразито је разноврсна. Овогодишње пријаве обухватају широк дијапазон тема, у распону од природних, друштвено-хуманистичких и техничких наука, преко заштите животне средине, биодиверзитета, микробиологије, медицине и јавног здравља, до психологије, лингвистике, културног наслеђа и образовања.

Прелиминарну листу рангираних пројеката можете погледати на следећем ЛИНКУ.

Сваки подносилац пријаве ће појединачно добити оцене и наративне извештаје комисије о свом пројекту, а приговори на ранг листу се могу поднети на имејл адресу Јавног позива Центра, citizenscience@cpn.rs, у складу са правилником Јавног позива за грађанска научна истраживања. Рок за слање приговора је петак, 1. децембар, до поноћи, а рок за одговоре је среда 6. децембар, до 12 часова. Коначна ранг листа Јавног позива за грађанска научна истраживања биће објављена у четвртак, 7. децембра.

Представљање Јавног позива за грађанска научна истраживања у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ (фото: Марко Рисовић)

Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања званично је отворен 2. октобра и трајао је до 1. новембра 2023. На њега је укупно предато 127 пријава у које су укључене бројне научноистраживачке и друге партнерске организације.

Више информације о томе шта су грађанска научна истраживања и који су циљеви Позива можете потражите на страници Јавног позива за грађанска научна истраживања на следећем ЛИНКУ.

Остале активности