Preliminarna rang-lista Javnog poziva za građanska naučna istraživanja

Preliminarna rang-lista Javnog poziva za građanska naučna istraživanja

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisali su prvi Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja (GNI), na koji je stigao izuzetno veliki broj prijava.

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, po prvi put su raspisali Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja (GNI), sa ciljem uključivanja građana u proces naučnih istraživanja i podizanja sveopšte naučne pismenosti u društvu. Pristigle prijave su svojim kvalitetom i inovativnošću ideja u najvećoj meri odgovorile postavljenim ciljevima Poziva, a lista prijavljenih institucija izrazito je raznovrsna. Ovogodišnje prijave obuhvataju širok dijapazon tema, u rasponu od prirodnih, društveno-humanističkih i tehničkih nauka, preko zaštite životne sredine, biodiverziteta, mikrobiologije, medicine i javnog zdravlja, do psihologije, lingvistike, kulturnog nasleđa i obrazovanja.

Preliminarnu listu rangiranih projekata možete pogledati na sledećem LINKU.

Svaki podnosilac prijave će pojedinačno dobiti ocene i narativne izveštaje komisije o svom projektu, a prigovori na rang listu se mogu podneti na imejl adresu Javnog poziva Centra, citizenscience@cpn.rs, u skladu sa pravilnikom Javnog poziva za građanska naučna istraživanja. Rok za slanje prigovora je petak, 1. decembar, do ponoći, a rok za odgovore je sreda 6. decembar, do 12 časova. Konačna rang lista Javnog poziva za građanska naučna istraživanja biće objavljena u četvrtak, 7. decembra.

Predstavljanje Javnog poziva za građanska naučna istraživanja u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ (foto: Marko Risović)

Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja zvanično je otvoren 2. oktobra i trajao je do 1. novembra 2023. Na njega je ukupno predato 127 prijava u koje su uključene brojne naučnoistraživačke i druge partnerske organizacije.

Više informacije o tome šta su građanska naučna istraživanja i koji su ciljevi Poziva možete potražite na stranici Javnog poziva za građanska naučna istraživanja na sledećem LINKU.

Ostale aktivnosti