ЦПН трибина о Дарвину

ЦПН трибина о Дарвину

У препуном амфитеатру Хемијског факултета 23. маја одржана је ЦПН трибина ”Борба за опстанак Чарлса Дарвина”[:]

_MMM9741

У Великом амфитетару Хемијског факултета одржана је у уторак, 23. маја, ЦПН трибина ”Борба за опстанак Чарлса Дарвина”. Након петиције за укидање теорије еволуције у образовном систему у Србији и узнемирености која је настала у јавности, Центар за промоцију науке организовао је трибину на којој су најугледнији научници разјаснили многе дилеме и нејасноће повезане са теоријом еволуције.

_MMM9825

_MMM9767

На трибини су учествовали др Биљана Стојковић, еволуциони биолог са Биолошког факултета у Београду, др Алексеј Тарасјев, еволуциони биолог са Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, др Софија Стефановић, физички антрополог са Филозофског факултета у Београду и сарадник Biosense института у Новом Саду, и др Андреј Јефтић, теолог са Православног богословског факултета у Београду. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

_MMM9805

Учесници су више пута нагласили да о исправности научне теорије треба да разговарају стручњаци из те области указујући на значај научне писмености у друштву. Посетиоци трибине су имали прилику да сагледају теорију еволуције из угла биологије, како њене историје тако и најновијих истраживања, из угла наука које се баве прошлошћу пре свега на основу археолошких ископина и из угла теологије која нема потребу да се штити од природних наука.

_MMM9841

Др Биљана Стојковић је на самом почетку, након инсерта из BBC филма који приказује разноликост живог света, говорила како колико год живот делује чудесно, биолози имају јако пуно објашњења и доказа како се животни процеси одвијају. Њен колега Др Алексеј Тарасјев је објаснио шта је еволуција и напоменуо да не треба давати велики медијски простор онима који причају о стварима за које нису стручни.

Др Софија Стефановић је подсетила публику да људи не треба да се стиде својих предака старих више од два милиона година већ да треба да им буду захвални што је упркос демографском минимуму наша врста опстала. Др Андреј Јефтић је објаснио да Библија не нуди научне теорије о настанку живота напоменувши да је сукоб између природних наука и теологије непотребан, док би њихова сарадња била веома корисна.

Остале активности