CPN tribina o Darvinu

CPN tribina o Darvinu

U prepunom amfiteatru Hemijskog fakulteta 23. maja održana je CPN tribina ”Borba za opstanak Čarlsa Darvina”[:]

_MMM9741

U Velikom amfitetaru Hemijskog fakulteta održana je u utorak, 23. maja, CPN tribina ”Borba za opstanak Čarlsa Darvina”. Nakon peticije za ukidanje teorije evolucije u obrazovnom sistemu u Srbiji i uznemirenosti koja je nastala u javnosti, Centar za promociju nauke organizovao je tribinu na kojoj su najugledniji naučnici razjasnili mnoge dileme i nejasnoće povezane sa teorijom evolucije.

_MMM9825

_MMM9767

Na tribini su učestvovali dr Biljana Stojković, evolucioni biolog sa Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Aleksej Tarasjev, evolucioni biolog sa Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, dr Sofija Stefanović, fizički antropolog sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i saradnik Biosense instituta u Novom Sadu, i dr Andrej Jeftić, teolog sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi.

_MMM9805

Učesnici su više puta naglasili da o ispravnosti naučne teorije treba da razgovaraju stručnjaci iz te oblasti ukazujući na značaj naučne pismenosti u društvu. Posetioci tribine su imali priliku da sagledaju teoriju evolucije iz ugla biologije, kako njene istorije tako i najnovijih istraživanja, iz ugla nauka koje se bave prošlošću pre svega na osnovu arheoloških iskopina i iz ugla teologije koja nema potrebu da se štiti od prirodnih nauka.

_MMM9841

Dr Biljana Stojković je na samom početku, nakon inserta iz BBC filma koji prikazuje raznolikost živog sveta, govorila kako koliko god život deluje čudesno, biolozi imaju jako puno objašnjenja i dokaza kako se životni procesi odvijaju. Njen kolega Dr Aleksej Tarasjev je objasnio šta je evolucija i napomenuo da ne treba davati veliki medijski prostor onima koji pričaju o stvarima za koje nisu stručni.

Dr Sofija Stefanović je podsetila publiku da ljudi ne treba da se stide svojih predaka starih više od dva miliona godina već da treba da im budu zahvalni što je uprkos demografskom minimumu naša vrsta opstala. Dr Andrej Jeftić je objasnio da Biblija ne nudi naučne teorije o nastanku života napomenuvši da je sukob između prirodnih nauka i teologije nepotreban, dok bi njihova saradnja bila veoma korisna.

Ostale aktivnosti