ЦПН трибина о хомеопатији

ЦПН трибина о хомеопатији

(ВИДЕО) Нова сезона ЦПН трибина отворена је 22. септембра темом која је изазвала велико интересовање – хомеопатијом

[:]_MMM0845

ЦПН трибина ”Хомеопатија, медицина на странпутици?” одржана је у четвртак, 22. септембра, у Великој сали Студентског културног центра. Тема прве ЦПН трибине у новој сезони изазвала је велико интересовање медија и грађана, а у публици је било око 250 људи који су желели да сазнају шта је то хомеопатија, али и да први пут на јавном догађају у Србији чују шта наука може да каже о овом начину лечења.

На трибини су говорили др Горан Кнежевић, из Лабораторије за експерименталну психологију Филозофског факултета у Београду, др Зоран Радовановић, епидемиолог и председник Етичког комитета СЛД, и др Милош Бајчетић са Института за хистологију Медицинског факултета у Београду. Најављено је и учешће представника Секције за хомеопатију Српског лекарског друштва, али су непосредно пред трибину у овој секцији одустали од учешћа. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

_MMM0807

_MMM0781

Трибина је почела историјским освртом на саме почетке хомеопатије и принципе на којима се заснива, о чему је говорио др Зоран Радовановић, као и објашњењем др Горана Кнежевића зашто су неки људи склонији да верују у њену моћ док други желе да пронађу доказе.

Др Милош Бајчетић је нагласио да је историја медицине пуна не само великих отркића већ и заблуда али је нагласио и да му је јасно зашто се људи одлучују на овакву врсту лечења подесћајући да хомеопате посвећују доста времена разговору са пацијентима.

_MMM0735_1

_MMM0788

Др Кнежевић је описао како је изгледала једна метааналитичка студија у часопису Lancet чији је закључак био да хомеопатија нема никаквог ефекта изван плацеба. Затим је говорио о плацебо ефекту, колико је моћан, али и како истраживања потврђују његово постојање. 

У наставку разговора др Радовановић је нагласио да се оспоравањем хомеопатије не оспорава и народна медицина по себи, већ да научна медицина преузима из народне све оно за шта се докаже да вреди.

_MMM0853

_MMM0819

На трибини се разговарало о неодрживости теоријских претпоставки хомеопатије, али и емпиријским истраживањима њеног ефекта, а више пута је и наглашено да се она појавила у време када је медицина била немоћна.

У публици је било и више заговорника хомеопатије, који су узели учешће у дискусији у делу трибине предвиђеном за питања публике. Том приликом су изразили незадовољство организацијом и саговорницима.

Остале активности