ЦПН у Ћуприји

ЦПН у Ћуприји

У петак, 16. септембра, у Научном камиону који се налази у Ћуприји, у оквиру пројекта Ноћ истраживача одржано је представљање Мреже финансијских менаџера ЕУ пројеката[:]

DSC_0333

Мрежа финансијских менаџера ЕУ пројеката је неформална мрежа професионалаца из различитих институција, који се примарно баве планирањем, праћењем и реализацијом финансијских и административних послова на пројектима који се финансирају из европских фондова.

Како је Центар за промоцију науке данас партнер на више од 10 европских пројеката, међу којима је и Ноћ истраживача, представљање Мреже финансијских менаџера је једна од многобројних активности које су одржане током боравка Научног камиона у Ћуприји.

О Мрежи финансијских менаџера су говорили Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу у Центру за промоцију науке, Марија Шола, координаторка програма обуке за финансијске менаџере и Марина Матовић, финансијски менаџер у Центру за промоцију науке.

Мрежа је настала као резултат пројекта тромесечне обуке коју је Центар за промоцију науке организовао у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја током 2015. године.

Осим о мрежи финансијских менаџера, било је речи и о великом европском пројекту RRI Tools (енгл. Responsible Research and Innovation Tools) који се бави одговорним истраживањем, а на ком је Центар један од партнера.

DSC_0327

Пројекат Ноћ истраживача је финансиран из европског програма Хоризонт 2020, а Центар је, заједно са Институтом за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” из Београда, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Природно-математичким факултетом из Ниша члан пројектног конзорцијума.

Манифестација Ноћ истраживача (енгл: Researchers’ Night) одржава се под покровитељством Европске комисије у преко 300 градова широм Европе, а у последњих шест година се организује и у многим градовима Србије.

Тим поводом, Научни камион је у оквиру Ноћи истраживача гостовао у Ћуприји, у периоду од 14. до 18. септембра, где су организовани разноврсни програми и бројне радионице. Главна идеја манифестације је демистификација науке и приближавање научних концепата широј публици. Тема овогодишње Ноћи истраживача су ”Путеви и миграције”, а за циљ има да приближи посетиоцима научна сазнања о миграцијама људи, идеја, уметности.

Остале активности