ЦПН у Лидсу

ЦПН у Лидсу

У Лидсу је од 1. до 3. септембра одржана друга по реду MATRIX конференција

[:]

The Baines Wing

У Лидсу је, од 1. до 3. септембра 2016. године, одржана друга по реду интернационална математичка конференција MATRIX, коју су организовали  MATHSWORLDUK  и Универзитет у Лидсу у сарадњи са Математичким музејем у Њујорку (MoMath).

Читава конференција одржана је у просторијама Универзитета у Лидсу, а учесници конференције имали су прилику да бораве у универзитетском кампусу током трајања конференције.

На конференцији су учествовали математичари и популаризатори математике широм света. Говорило се о положају математике у свету науке и о њеном статусу у школама и на факултетима, о промоцији и популаризацији математике. Учесници су причали о својим пројектима и искуствима у раду са математиком, као и о идејама како математику приближити младима и упознати их са свим њеним лепотама.

Ове године су организована и два отворена предавања која су одржала два светски популарна математичара Тадаши Токиеда, јапански математичар и популаризатор математике са Кембриџа, и Хана Фрај, позната британска математичарка и ауторка књиге „Математика љубави“. Осим њих, конференцији су присуствовали и Џејмс Тентон, аустралијски математичар са Принстона, који је посетио Србију и одржао серију предавања током овогодишњег Маја месеца математике, Седрик Вилани, аутор књиге „Жива теорема“, коју је ЦПН превео и објавио и који је посетио Србију током Маја месеца математике 2013. године.

Неки од учесника изложили су и различите математичке експонате у изложбеном холу на Универзитету, који су током три дана, по завршетку панела, били отворени и за ширу јавност.

Остале активности