ЦПН у Загребу

ЦПН у Загребу

У Загребу је од 23. до 25. септембра одржан пети Знанствени пикник[:]

IMG_8209

У Загребу је од 23. до 25. септембра одржан пети Знанствени пикник, а на њему је учествовао и Центар за промоцију науке. Основна идеја ове научнопопуларне манифестације је прбилижавање науке и уметности на савремен и креативан начин пре свега младима, али и широј публици.

Овогодишњи Знанствени пикник је одржан у просторијама Јадран филма, а Центар за промоцију науке је припремио богат програм.

Посетиоци Пикника имали су прилику да виде ЦПН изложбу Спектри, посвећену светлости, оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује. Изложба је направљена поводом прославе Међународне године светлости, у организацији UNESCO  током 2015. године и чине је 23 експоната и тотема који објашњавају електромагнетне таласе. “Спектри” покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микроталасе, којима можемо и да загремо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви деоспектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију и x и гама зрачење високих енергија.

На Пикнику је било изложено шест експоната из сваке од области, па су заинтересовани на ЦПН поставци могли и да науче како функционишу радио-антене, да провере колико су предмети који нас окружују радиоактивни и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.

Један од говорника на панелу „Задружно подузетништво – модел спајања знаности и господарства“, био је Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у. Том приликом говорио је о пројекту RRI Tools који се бави јачањем веза између науке, иновација и друштва. Центар за промоцију науке је један од 26 партнера на пројекту и координатор за пет земаља у региону – Хрватску, Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину и Србију.

Представљањем пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке Art & ScienceАлександра Јованић и Добривоје Лале Ерић приближиће слушаоцима спој света неограничене и слободне уметности у сусрету са структуираним и чврстим системом савремене науке. Како то изгледа у пракси, посетиоци Пикника моћи ће да виде на изложеном раду уметнице Александре Јованић „Имагинарне мапе“.

IMG_8244

Остале активности