ЦПН трибина о изборима

ЦПН трибина о изборима

У среду, 30. марта, одржана је ЦПН трибина ”Избори – како доносимо одлуку?” у Великој сали СКЦ-а, а праћена је уживо из девет градова[:]_MMM0082

Након што се четврти број Елемената са тематом ”Избори: Како доносимо одлуку?” појавио у продаји, Центар за промоцију науке је организовао ЦПН трибину са истоименом темом. Трибина је одржана у среду, 30. марта, у пуној Великој сали Студентског центра у Београду.

Као и претходне, ЦПН трибина „Како доносимо одлуку“ привукла је велику посету, али је организована као прва национална трибина. Трибину је, наиме, уживо пратила и публика из девет градова у којима ће овог пролећа бити отворени Научни клубови, а где се такође окупила публика на пратећим догађајима. Уз техничку подршку Тајмлајн продукције, уживо су укључени Лесковац, Чачак, Ниш, Ужице, Књажевац, Смедерево, Крушевац, Нови Пазар и Шабац.

О изборима и доношењу одлука на трибини су говорили др Каја Дамњановић, психолошкиња из Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду, др Оливер Тошковић, доцент на Одељењу за психологију на Филозофском факултету у Београду, Воја Антонић, научни публициста, и др Зоран Лучић, професор на Математичком факултету у Београду и бивши извршни директор агенције ЦЕСИД. Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

_MMM0017

_MMM9942

Психолог, др Каја Дамњановић је објаснила да су људи, као врста, ограничено рационални па наше одлуке нису увек рационалне. ”Наш когнитивни систем не може да обради све информације које примамо, па међу њима правимо избор”, рекла је др Дамњановић. Она је говорила и како окружење може да утиче на наше одлуке и како знамо која одлука је важна а која не.

Научни публициста Воја Антонић је говорио да често имамо илузију да машине доносе одлуке, али да су то у ствари одлуке људи који су их програмирали. У наставку трибине Антонић је говорио како предрасуде утичу на човекове изборе и одлуке, а један од његових закључака био је да важне одлуке људи треба сами да донесу.

Др Оливер Тошковић је рекао да наше одлуке увек садрже општа знања, међусобне односе са људима, моралне дилеме и да их често обликују наша уверења о томе како свет изгледа. Он је говорио како функционише контрола лета и објаснио шта су лажна узбуна, пропуштен сигнал, коректно одибјање и препознат сигнал, као и начин на који се јављају у свакодневном животу.

Др Зоран Лучић је говорио првенствено о изборима као политичкој одлуци наглашавајући да гласамо у складу са оним ко смо ми и каква су наша уверења. Др Лучић је говорио и о предизборним анкетама, како се састављају и како се на основу њих праве процене изборних резултата, као и о томе колико су прецизне.

_MMM0042

Остале активности