ЦПН трибина о клими

ЦПН трибина о клими

У Научном клубу ЦПН у среду, 19. новембра у 18 часова одржана је трибина под називом „Да ли ће климатске промене успорити улазак Србије у ЕУ?“

_MMM3373

У Научном клубу ЦПН-а организована је још једна Трибина средом која је изазвала пажњу јавности и публике. Овог пута, 19. новембра, у 18 часова, тема су биле климатске промене, као и питање да ли ће глобално загревање утицати на процес европских интеграција Републике Србије.

Трибину у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату, организовали су Фондација „Хајнрих Бел“ и недељник „Време“,  у сарадњи са Центром за промоцију науке.

Пред скоро попуњеном салом за предавања у Научном клубу учесници су говорили о чувеном „Петом извештају“ Међувладиног панела за климатске промене (IPCC), у ком је потврђено да је за промену климе одговоран човек.

Разговор се потом водио око поглавља 27 у процесу преговора са Европском унијом, који се односи на животну средину и климатске промене. Говорници су представили како изгледају проблеми и решења неких других земаља у овој области.

_MMM3393

На трибини су говорили Данијела Божанић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Владимир Ђурђевић са Физичког факултета Универзитета у Београду, Александар Мацура, члан Тима Европа и Дамјан Рехм Богуновић из Фондације „Хајнрих Бел“.

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник Комуникација у Центру за промоцију науке.

Након 90 минута занимљивог разговора, у дискусију се укључила и публика са својим питањима и коментаримао томе шта Србија чини или ће чинити у даљем току преговора са ЕУ у области заштите животне средине.

_MMM3339

_MMM3392

Догађај је подстакнут, како глобалном акцијом јачања свести о климатским променама тако и серијом текстова које ове јесени објављује недељник „Време“.

Уз то, спремају се и други догађаји на ову тему – у четвртак, 4. децембра, у Научном клубу ЦПН-а, први пут у Србији гостују научници из IPCC-ја, специјализованог тела Уједињених нација, које је објавило поменути „Пети извештај“.

_MMM3394

Остале активности