Х2020 за младе истраживаче

Х2020 за младе истраживаче

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ) У четвртак, 20. новембра, у Научном клубу ЦПН-а одржан је још један  Хоризонт четвртком

_MMM3507

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, организовао је још један Хоризонт четвртком, који је овог пута био намењен младим истраживачима, као и студентима.

На трибини се говорило о истраживачком програму „Марија Склодовска Кири“, који је један од најкориснијих за младе научнике у Хоризонту 2020.

Присутнима се прво обратио Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја који је истакао колико је за Србију значајно да се што више истраживача добије средства из овог програма. Стигавши право са пута, посетиоце је поздравила и Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке.

Затим су нешто више о програму „Марија Склодовска Кири“ говорили:

  • Нада Милошевић, национална контакт особа (презентација),
  • Владица Цветковић, Рударско-геолошки факултет, Х2020 евалуатор пројекта
  • Весна Црнојевић Бенгин, Универзитет у Новом Саду (презентација).

Модератор скупа био је Слободан Бубњевић, Центар за промоцију науке.

_MMM3508

_MMM3512

Након тога, заинтересована публика имала је прилике да од учесника, за време дискусије,  добије још нека објашњења и важне информације.

Програм „Марија Склодовска Кири“, иначе, нуди могућности за развој каријере у академским и неакадемским секторима кроз четири категорије: бесповратну иницијалну обуку, доживотну обуку и развој каријере, индустријску обуку, попут индустријско-академског прераспоређивања и индустријских доктората, и коришћење стипендија, које ће студентима омогућити да се школују у иностранству.

Програм је замишљен тако да нуди неповратне грантове како би научнике који су у иностранству привукао у неразвијене регионе.

Иначе, Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновацијe, који обухвата фонд од чак 78 милијарди евра, доступних у наредних седам година. Након што се од 1. јула 2014. Република Србија укључила у Хоризонт 2020, а ова средства постала доступна за домаће научнике, привреднике и цивилни сектор, Центар за промоцију науке сваког четвртка организује програм представљања овог пројекта.

_MMM3506

Остале активности