Х2020 и СОЅТ програм

Х2020 и СОЅТ програм

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ) На првом Хоризонту четвртком у децембру говорило се о СОЅТ програму

[:]

_MMM4907

Центар за промоцију науке у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја 4. децембра 2014. године организовао је још један ”Хоризонт четвртком” у Научном клубу ЦПН-а. Тема је била ”COST програм – грантови за повезивање са Европом” , а говорило се о СОЅТ програму и могућностима које он пружа.

Први се присутнима обратио Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, који је објаснио шта је, заоправо, овај програм. Затим је о предностима повезивања кроз овакве пројекте говорила Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке.

_MMM4950

Горан Ђорђевић са Природно-математичког факултета, Универзитет у Нишу, национални COST координатор и представник Србије у Комитету високих званичника (Committee of Senior Officials – CSO) причао је о COST програму у Србији и Хоризонту 2020 (презентација), док је Никола Филиповић са Природно-математичког факултета, Универзитет у Нишу, сарадник у канцеларији националног COST координатора говорио о томе како се прикључити COST акцији и припреми апликације и номинације  (презентација).

Након представљања говорника уследила је дискусија, а Александра Дрецун је истакла како је овај програм врло битан за развој науке у Србији. Додала је још да би требало омогућавати страним научницима да долазе у Србију и раде своја истраживања, те би тиме и домаћи истраживачи доста напредовали.

_MMM4962

COST (European Cooperation in Science and Technology) је једна од највећих платформи за подршку, умрежавање и сарадњу са научницима и истраживачима у читавој Европи, који подржава истраживачке пројекте под називом COST акције.

Иначе, Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновацијe, који обухвата фонд од чак 78 милијарди евра, доступних у наредних седам година. Након што се од 1. јула 2014. Република Србија укључила у Хоризонт 2020, а ова средства постала доступна за домаће научнике, привреднике и цивилни сектор, Центар за промоцију науке сваког четвртка организује програм представљања овог пројекта.

Остале активности