Наука у ЕУ преговорима

Наука у ЕУ преговорима

У Бриселу је 1. децембра 2014. године одржан билатерални скрининг за Поглавље 25 „Наука и истраживање“[:]

IMG_2982

Преговори Републике Србије са Европском унијом, започети почетком године, обухватили су и област науке. Наиме, једно од преговарачких Поглавља у приступању ЕУ – поглавље 25 – односи се на науку и истраживање.

У оквиру опсежне активности на овом пољу, 1. децембра 2014. у Бриселу је учињен један од најважнијих корака овог процеса – такозвани билатерални скрининг за Поглавље 25 „Наука и истраживање“.

Током преговора о придруживању земље ЕУ за свако поглавље одржавају се прво експланаторни скрининзи, на којима се Србији представљају стандарди и захтеви Уније, а потом и билатерални скрининзи на којима Србија представља степен усклађености са ЕУ. Зато билатерални скрининг током преговора подразумева потпун преглед стања у некој области. 

Експланаторни скрининг за Поглавље 25 одржан је 6. октобра, а билатерални 1. децембра. Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја је том приликом у Бриселу представила целокупно стање у области науке у Србији.

european-union-1

Током догађаја који је организован у Центру „Алберт Боршет“, представници Србије су Европској комисији указали на

степен спремности Србије и планове за усвајање и примену европских правних тековина у области науке.

Делегацију је предводио Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, који има дугогодишње искуство у међународним односима у области науке.

Након састанка, а на основу излагања чланова делегације, Комисија ће израдити извештај о релевантним закључцима скрининга који ће бити пренет државама чланицама Европске уније.

Уз друге организације које учествују, део тима за преговоре чини и Центар за промоцију науке.

Тако је, током билатералног скрининга, Александра Дрецун, директорка ЦПН-а, представила Европској комисији стање у две области – реч је о односу науке и друштва у Србији и родној политикци у области науке.

_MMM4910

Обједињени истраживачки центар

Упоредо са преговорима, у Србији ће, захваљујући иницијативи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Универзитета у Новом Саду, 9. децембра бити представљен Обједињени истраживачки центар.

Истражите више…

Остале активности