CPN tribina o klimi

CPN tribina o klimi

U Naučnom klubu CPN u sredu, 19. novembra u 18 časova održana je tribina pod nazivom „Da li će klimatske promene usporiti ulazak Srbije u EU?“

_MMM3373

U Naučnom klubu CPN-a organizovana je još jedna Tribina sredom koja je izazvala pažnju javnosti i publike. Ovog puta, 19. novembra, u 18 časova, tema su bile klimatske promene, kao i pitanje da li će globalno zagrevanje uticati na proces evropskih integracija Republike Srbije.

Tribinu u Knez Mihailovoj 5, na drugom spratu, organizovali su Fondacija „Hajnrih Bel“ i nedeljnik „Vreme“,  u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Pred skoro popunjenom salom za predavanja u Naučnom klubu učesnici su govorili o čuvenom „Petom izveštaju“ Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), u kom je potvrđeno da je za promenu klime odgovoran čovek.

Razgovor se potom vodio oko poglavlja 27 u procesu pregovora sa Evropskom unijom, koji se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Govornici su predstavili kako izgledaju problemi i rešenja nekih drugih zemalja u ovoj oblasti.

_MMM3393

Na tribini su govorili Danijela Božanić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Aleksandar Macura, član Tima Evropa i Damjan Rehm Bogunović iz Fondacije „Hajnrih Bel“.

Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija u Centru za promociju nauke.

Nakon 90 minuta zanimljivog razgovora, u diskusiju se uključila i publika sa svojim pitanjima i komentarimao tome šta Srbija čini ili će činiti u daljem toku pregovora sa EU u oblasti zaštite životne sredine.

_MMM3339

_MMM3392

Događaj je podstaknut, kako globalnom akcijom jačanja svesti o klimatskim promenama tako i serijom tekstova koje ove jeseni objavljuje nedeljnik „Vreme“.

Uz to, spremaju se i drugi događaji na ovu temu – u četvrtak, 4. decembra, u Naučnom klubu CPN-a, prvi put u Srbiji gostuju naučnici iz IPCC-ja, specijalizovanog tela Ujedinjenih nacija, koje je objavilo pomenuti „Peti izveštaj“.

_MMM3394

Ostale aktivnosti