ЦПН трибина о клими

ЦПН трибина о клими

Више од 200 посетилаца присуствовало ЦПН трибини ”Доба екстрема” 12. фебруара, у Великој сали СКЦ

На првој овогодишњој научнопопуларној трибини Центра за промоције науке, у среду, 12. фебруара, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а више од 200 посетилаца дошло је да чује разговор о климатским променама и добу учесталих екстрема као што су поплаве, суше и сличне непогоде.

Програм ЦПН трибина већ више од годину дана окупља научнике и друге саговорнике који на занимљив начин говоре о актуелним темама везаним за науку. На трибини ”Доба екстрема: Шта се догађа са климом?” говорили су научници који се већ дуго баве овом темом, а разговор је покушао да осветли све аспекте проблема глобалног загревања.

_MMM9397(1)

На трибини су учествовали Даница Спасова из Републичког хидрометеоролошког завода Србије, др Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета Универзитета у Београду ​и др Милан М. Ћирковић са Астрономске опсерваторија Београд. Модератор трибине је био Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

На трибини су приказа три кратка филма из продукције НАСА о климатским променама, а прилику да о овој теми расправља имала је, као и увек, и бројна публика у СКЦ. Публику су, по устаљеној пракси, сачекале и наукографике Александра Савића ”Ледено доба”.

_MMM9349

_MMM9391

Током дискусије, учесници су се посебно осврнули на став дела jавности коjим се оваква поjава негира и питању да ли је за климатске промене одговран човек. Разговарало се и томе шта jе глобално загревање, како се загрева планета и како се тај ризик процењује.

Представљени су и актуелни климатски сценарији, као и питање да ли смо већ учинили превише да бисмо сада успели да зауставимо процес. Посебно се дискутовало о томе на коjи начин се климатске промене утичу на нашу свакодневницу и шта чинимо да бисмо се на њих навикли.

_MMM9378

ЦПН Трибина

Доба екстрема: Шта се догађа са климом?

12. фебруар, 19 часова, Велика сала СКЦ

Учесници:

  • Даница Спасова, Републички хидрометеоролошки завод Србије
  • Др Владимир Ђурђевић, Институт за метеорологију Физичког факултета, Универзитет у Београду
  • Др Милан М. Ћирковић, Астрономска опсерваторија Београд

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник комуникација ЦПН

Остале активности