CPN tribina o klimi

CPN tribina o klimi

Više od 200 posetilaca prisustvovalo CPN tribini ”Doba ekstrema” 12. februara, u Velikoj sali SKC

Na prvoj ovogodišnjoj naučnopopularnoj tribini Centra za promocije nauke, u sredu, 12. februara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a više od 200 posetilaca došlo je da čuje razgovor o klimatskim promenama i dobu učestalih ekstrema kao što su poplave, suše i slične nepogode.

Program CPN tribina već više od godinu dana okuplja naučnike i druge sagovornike koji na zanimljiv način govore o aktuelnim temama vezanim za nauku. Na tribini ”Doba ekstrema: Šta se događa sa klimom?” govorili su naučnici koji se već dugo bave ovom temom, a razgovor je pokušao da osvetli sve aspekte problema globalnog zagrevanja.

_MMM9397(1)

Na tribini su učestvovali Danica Spasova iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu ​i dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorija Beograd. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Na tribini su prikaza tri kratka filma iz produkcije NASA o klimatskim promenama, a priliku da o ovoj temi raspravlja imala je, kao i uvek, i brojna publika u SKC. Publiku su, po ustaljenoj praksi, sačekale i naukografike Aleksandra Savića ”Ledeno doba”.

_MMM9349

_MMM9391

Tokom diskusije, učesnici su se posebno osvrnuli na stav dela javnosti kojim se ovakva pojava negira i pitanju da li je za klimatske promene odgovran čovek. Razgovaralo se i tome šta je globalno zagrevanje, kako se zagreva planeta i kako se taj rizik procenjuje.

Predstavljeni su i aktuelni klimatski scenariji, kao i pitanje da li smo već učinili previše da bismo sada uspeli da zaustavimo proces. Posebno se diskutovalo o tome na koji način se klimatske promene utiču na našu svakodnevnicu i šta činimo da bismo se na njih navikli.

_MMM9378

CPN Tribina

Doba ekstrema: Šta se događa sa klimom?

12. februar, 19 časova, Velika sala SKC

Učesnici:

  • Danica Spasova, Republički hidrometeorološki zavod Srbije
  • Dr Vladimir Đurđević, Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu
  • Dr Milan M. Ćirković, Astronomska opservatorija Beograd

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN

Ostale aktivnosti