ЦПН трибина о „Месечарима“

ЦПН трибина о „Месечарима“

У Научном клубу ЦПН на трибини 17. децембра  „Како је Европа кренула у рат 1914“ представљено српско издање књиге „Месечари“ Кристофера Кларка

[:]

DSC_0042

ЦПН је у среду, 17 децембра, организовао нову трибину посвећену Великом рату. Повод је, овога пута, било представљање књиге „Месечари“ чувеног историчара Кристофера Кларка, у издању Хеликса. На трибини су учествовала два позната српска историчара Чедомир Антић са Балканолошког института САНУ и Данило Шаренац са Института за савремену историју. Они су дали свој коментар и говорили на тему књиге, чији је поднаслов уједно био и назив ЦПН трибине – „Како је Европа кренула у рат 1914“.

Пред публиком у скоро попуњеној трибинској сали Научног клуба, оба историчара су се сложила да је објављивање ове књиге, и њено издавање у Србији било важно за читаоце са ових простора. Данило Шаренац је током разговора поменуо да се дискусија о овој књизи водила и пре издавања на нашим просторима, и да су многи о њој причали и пре него што су прочитали шта стварно пише. Чедомир Антић је подсетио публику колико је Кристофер Кларк важан историчар.

DSC_0068

DSC_0034

На трибини се пуно говорило и о два поглавља посвећена Србији. Оба историчара су се сложила да су ова поглавља једна од методолошки најслабије обрађених, да нису коришћени сви примарни извори са ових простора и да су приметне одређене предрасуде приликом истраживања. Ипак, обојица су констатовали да је изузетно занимљиво прочитати ову књигу и погледати историју нашег народа кроз призму великих историчара.

Књига Месечари је издата 2012. године на енглеском језику, и од самог почетка је изазвала велики број дебата међу историчарима широм света. Кроз своје дело, Кларк описује политичку слику и односе међу државама с почетка прошлог века, трагајући за разлозима почетка до тада највећег рата који је наша планета видела. Књига је преведена на двадесетак језика, а у Србији се појавила 2014. године у издању куће Хеликс, управо на стогодишњицу од почетка Великог рата.

Одмах по изласку из штампе, одломак из књиге „Месечари“ објављен је и на Елементаријуму, у рубрици Библиотека. ЦПН је овој теми, као и годишњици почетка Првог светског рата, посветио више догађаја, укључујући и ЦПН трибину „Наука у Великом рату“, која је одржана 18. септембра у Великој сали СКЦ-а.

Остале активности