ЦПН трибина о васпитању

ЦПН трибина о васпитању

На ЦПН трибини „Зашто не треба тући децу?“, 16. децембра представљена истраживања о употреби физичке казне као методе васпитавања[:]

foto44

У уторак, 16. децембра, са почетком у 18 часова, у Научном клубу Центра за промоцију науке одржана је трибина под називом „Зашто не треба тући децу?“, као реакција на недавне дебате у јавности које су се јавиле око контроверзне теме физичког кажњавања деце.

Трибина је изазвала велико интересовање, а у Научном клубу се окупило више од 70 посетилаца. Скуп сте могли да пратите и посредством видео-стрима. На трибини су учествовале др Невена Буђевац, др Нада Половина и Биљана Лајовић.

foto45

Генерални закључак са трибине, око ког су се све три говорнице сложиле, указује на то да је физичко кажњавање контрапродуктивна метода и да нема позитивних аргумената за њено спровођење. Како је речено, физичка казна код деце изазива тугу, бес и љутњу што у будућности оставља трајне негативне последице на њихов развој и дугорочно доводи до нежељених ефеката.

На основу научних истраживања спроведених како у Србији тако и у свету, закључено је да деца која су изложена физичком кажњавању постају агресивнија у поређењу са својим вршњацима који нису били изложени физичкој казни, и чешће посежу за том методом при решавању конфликта.

foto16

Психолошкиње су указале и да изостанак физичке казне као методе кажњавања у процесу васпитавања с друге стране не значи да родитељи треба да буду у потпуности попустљиви. Између ове две крајности постоји читав спектар могућности, а најбитније је бити доследан и деци постављати јасне границе у понашању.

На крају, др Невена Буђевац је подсетила присутне посетиоце на нешто што је Душко Радовић рекао: „Лакше бисмо васпитавали децу кад би она имала само уши, а не и очи.“ Трибина је покренула више питања у вези са васпитавањем и родитељством. Сви су се сложили да ће доношење новог закона решити дилему коју родитељи имају, а то је да децу не треба тући.

foto11

УЧЕСНИЦИ

Др Невена Буђевац је психолошкиња, чланица Лабораториjе за експерименталну психологиjу Филозофског факултета и доцент на Учитељском факултету Универзитета у Београду. Др Нада Половина је виша научна сарадница на Институту за педагошка истраживања, а Биљана Лајовић је дугогодишњa психолошкиња и координатор Јединице за превенцију насиља при Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а.

Остале активности