ЦПН трибина о вакцинама

ЦПН трибина о вакцинама

У Научном клубу ЦПН-а, 11. марта, одржана трибина под називом „Зашто вакцина нема алтернативу“

_MMM6003

Још једна Tрибина средом одржана је пред попуњеном салом Научног клуба Центра за промоцију науке, у среду, 11. марта. ЦПН је ову трибину организовао поводом забрињавајућег тренда да све више људи губи поверење у вакцине.

_MMM6005

Гости су покушали да научним доказима и аргументима, свако из своје области, убеде публику да вакцина заиста нема алтернативу.

На трибини су говорили прим. др Предраг Кон, епидемиолог из Центра за контролу и превенцију болести, Градског завода за јавно здравље, Лука Михајловић, биохемичар са Хемијског факултета Универзитета у Београду и Јасмина Лазић, новинарка недељника Време.

_MMM5992

Трибина је започела једном кратком анимацијом која је појаснила на најосновнијем нивоу како функционишу вакцине у организму.

Потом је др Кон говорио о томе шта су вакцине учиниле за човечанство и подсетио на неке од болести које су данас захваљујући вакцинама скоро потпуно искорењене у већини земаља, попут малих богиња, великог кашља и других.

_MMM5958

Др Кон је рекао како се лако заборављају ове болести, а само генерација пре нас је бринула хоће ли им деца преживети велики кашаљ и друге, данас вакцином маргинализоване болести.

Др Лука Михајловић је детаљно објаснио шта заправо значи имунитет и како вакцине штите наш организам. Он је имуни систем описао као вероватно најкомплекснији механизам код човека.

_MMM5999_MMM5964

Новинарка Јасмина Лазић, мастер менаџмента у здравству, која има изузетно много искуства у извештавању у области медицине, поделила је нека од својих искустава у писању о вакцинацији. Она је дала мноштво веома интересантних података који се преносе у медијима поводом ове теме.

_MMM5953

Публика је имала прилику и да погледа видео-снимак у ком заговорница неповерења у вакцине говори о разлозима и такозваним чињеницама против вакцинације.

Осим подсмеха који је овај снимак изазвао у публици, говорници су врло експлицитно и јасно објаснили како ниједан аргумент дат у том говору нема основа, као и да су подаци потпуно извучени из контекста.

_MMM5970

Гости трибине су се осврнули и на нестручни текст др Ендруа Вејкфилда у ком је деведесетих година написао да вакцине могу изазвати аутизам код деце. Др Кон је објаснио како је овај текст нестручно и нетачно написан и повучен из часописа. Др Вејкфилд  је избачен из друштва лекара у Великој Британији.

Ово је ипак пробудило сумњу у друштву, која је до данас остала. Јасмина Лазић је објаснила и како се овакви трендови, колико год нетачни били, лако прошире кроз медије, поготово данас, путем интернета.

_MMM6008

Публика је имала прилику да постави питања, па се тако повео и разговор о безбедности вакцина код нас и поверењу фармацеутским кућама. Др Кон је рекао да немамо разлога за бригу јер све вакцине које долазе код нас, као и сви други лекови, пролазе ригорозне контроле.

Порука стручњака који су говорили на трибини била је јасна и очигледна: вакцине су безбедне, вакцине спашавају животе, одбијањем вакцине доводите у опасност своју породицу, децу, али и људе око себе.

_MMM5981

Остале активности