CPN tribina o vakcinama

CPN tribina o vakcinama

U Naučnom klubu CPN-a, 11. marta, održana tribina pod nazivom „Zašto vakcina nema alternativu“

_MMM6003

Još jedna Tribina sredom održana je pred popunjenom salom Naučnog kluba Centra za promociju nauke, u sredu, 11. marta. CPN je ovu tribinu organizovao povodom zabrinjavajućeg trenda da sve više ljudi gubi poverenje u vakcine.

_MMM6005

Gosti su pokušali da naučnim dokazima i argumentima, svako iz svoje oblasti, ubede publiku da vakcina zaista nema alternativu.

Na tribini su govorili prim. dr Predrag Kon, epidemiolog iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Luka Mihajlović, biohemičar sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Jasmina Lazić, novinarka nedeljnika Vreme.

_MMM5992

Tribina je započela jednom kratkom animacijom koja je pojasnila na najosnovnijem nivou kako funkcionišu vakcine u organizmu.

Potom je dr Kon govorio o tome šta su vakcine učinile za čovečanstvo i podsetio na neke od bolesti koje su danas zahvaljujući vakcinama skoro potpuno iskorenjene u većini zemalja, poput malih boginja, velikog kašlja i drugih.

_MMM5958

Dr Kon je rekao kako se lako zaboravljaju ove bolesti, a samo generacija pre nas je brinula hoće li im deca preživeti veliki kašalj i druge, danas vakcinom marginalizovane bolesti.

Dr Luka Mihajlović je detaljno objasnio šta zapravo znači imunitet i kako vakcine štite naš organizam. On je imuni sistem opisao kao verovatno najkompleksniji mehanizam kod čoveka.

_MMM5999_MMM5964

Novinarka Jasmina Lazić, master menadžmenta u zdravstvu, koja ima izuzetno mnogo iskustva u izveštavanju u oblasti medicine, podelila je neka od svojih iskustava u pisanju o vakcinaciji. Ona je dala mnoštvo veoma interesantnih podataka koji se prenose u medijima povodom ove teme.

_MMM5953

Publika je imala priliku i da pogleda video-snimak u kom zagovornica nepoverenja u vakcine govori o razlozima i takozvanim činjenicama protiv vakcinacije.

Osim podsmeha koji je ovaj snimak izazvao u publici, govornici su vrlo eksplicitno i jasno objasnili kako nijedan argument dat u tom govoru nema osnova, kao i da su podaci potpuno izvučeni iz konteksta.

_MMM5970

Gosti tribine su se osvrnuli i na nestručni tekst dr Endrua Vejkfilda u kom je devedesetih godina napisao da vakcine mogu izazvati autizam kod dece. Dr Kon je objasnio kako je ovaj tekst nestručno i netačno napisan i povučen iz časopisa. Dr Vejkfild  je izbačen iz društva lekara u Velikoj Britaniji.

Ovo je ipak probudilo sumnju u društvu, koja je do danas ostala. Jasmina Lazić je objasnila i kako se ovakvi trendovi, koliko god netačni bili, lako prošire kroz medije, pogotovo danas, putem interneta.

_MMM6008

Publika je imala priliku da postavi pitanja, pa se tako poveo i razgovor o bezbednosti vakcina kod nas i poverenju farmaceutskim kućama. Dr Kon je rekao da nemamo razloga za brigu jer sve vakcine koje dolaze kod nas, kao i svi drugi lekovi, prolaze rigorozne kontrole.

Poruka stručnjaka koji su govorili na tribini bila je jasna i očigledna: vakcine su bezbedne, vakcine spašavaju živote, odbijanjem vakcine dovodite u opasnost svoju porodicu, decu, ali i ljude oko sebe.

_MMM5981

Ostale aktivnosti