Novo rukovodstvo CPN-a

Novo rukovodstvo CPN-a

Novi upravni odbor, uz saglasnost ministra, imenovao dr Zoranu Kurbaliju Novičić za vršioca dužnosti direktora CPN-a[:]

_MMM5539

Vlada Republike Srbije imenovala je nove članove Upravnog odbora Centra za promociju nauke na sednici održanoj u četvrtak, 5. marta 2015. Ovom odlukom, nakon četiri godine, Centar je dobio Upravni odbor sa punim sastavom od pet članova.

Predsednik Upravnog odbora dr Bogoljub Zečević i član Ivan Radetić postavljeni su prošle godine. Sada je, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz postojeće članove imenovan i dr Milovan Šuvakov, posebni savetnik ministra, kao i dva člana iz redova zaposlenih u Centru: Slobodan Bubnjević i Ivan Umeljić.

Novi upravni odbor je prvu sednicu održao u subotu, 7. marta, u 10 časova, na kojoj je pored više odluka značajnih za rad Centra, jednoglasno konstatovano da je četvorogodišnji mandat dosadašnje direktorke Aleksandre Drecun, istekao 4. marta 2015.  godine.

U skladu sa Statutom, Upravni odbor će raspisati konkurs za izbor novog direktora u narednih mesec dana. U međuvremenu, Upravni odbor je jednoglasnom odlukom za vršioca dužnosti direktora Centra za promociju nauke imenovao jednu od najuspešnijih mladih naučnica iz Beograda, dr Zoranu Kurbaliju Novičić. Ova odluka je doneta na sednici UO-a, u ponedeljak, 9. marta, nakon što je ministar dr Srđan Verbić dao saglasnost za ovo imenovanje.

Zorana Kurbalija Novicic

Nova v.d. direktorka, Zorana Kurbalija Novičić je naučni saradnik na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Rođena 1979. godine, doktorirala je 2009. sa temom iz populacione genetike. Nedavno je osvojila prestižni „Marija Kiri“ grant, koji će joj omogućiti boravak u Centru za evolucionu biologiju na Univerzitetu u Upsali, u trajanju od dve godine. Uporedo sa zapaženom naučnom karijerom, Zorana Kurbalija Novičić je vodila brojne projekte iz naučne komunikacije i promocije nauke.

Centar  za promociju nauke je državna ustanova koja je od svog osnivanja 2010. godine pokrenula na stotine naučnopopularnih programa u Beogradu i širom Srbije. Formiranjem novog upravnog odbora i imenovanjem vršioca dužnosti direktora otklonjene su mnoge prepreke koje su otežavale rad Centra poslednjih meseci.

Svi programi Centra se stoga nastavljaju sa dodatnim intenzitetom. Zaposleni i saradnici već spremaju nova iznenađenja, izložbe, radionice, tribine, sajtove i izdanja, nove ideje i zanimljive kreacije, sa neizmenjenim ciljem širenja naučne pismenosti u Republici Srbiji.

_MMM5542 (1)

Tags

Ostale aktivnosti