CPN i pomračenje Sunca

CPN i pomračenje Sunca

Brojni naučnici, novinari i građani sa Centrom za promociju nauke 20. marta posmatrali pomračenje Sunca

[:]

_RUP5858

Centar za promociju nauke je u samom centru Beograda, u Karađorđevom parku, ispred Narodne biblioteke, organizovao grupno posmatranje pomračenja Sunca.

Dva teleskopa sa posebnim optičkim filterima omogućila su svima da bezbedno posmatraju ovaj fenomen.

CPN teleskope je posetio i  Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstrvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Državni sekretar je takođe pogledao kroz teleskop i uživao u pomračenju.

2

_RUP5840

_RUP5721

Gužva ispred teleskopa se stvorila i pre nego što su teleskopi bili u potpunosti postavljeni, što je samo jedan od pokazatelja koliko je interesovanje za posmatranje ovog fenomena.

Pomračenje je počelo u 10 sati i 30 minuta, 20. marta 2015, i trajalo je nešto duže od dva sata. Tokom trajanja pomračenja kroz teleskope je ka Suncu pogledalo, makar nakratko, oko hiljadu ljudi.

_RUP5871

_RUP5853

1

Pokraj teleskopa su bili stručnjaci iz Centra za promociju nauke, koji su, pored davanja uputstava za posmatranje, razgovarali sa posetiocima o ovom fenomenu, ali i odgovarali na sva pitanja u vezi sa astronomijom.

Među posmatračima je bilo vidno oduševljenje, posebno među školarcima, od kojih su neki organizovano došli na ovaj događaj.

_RUP5879

_RUP5776

3

Starija publika se setila i pomračenja iz 1999. godine i dezinformacija koje su pratile tadašnji fenomen, pa je grad bio napola prazan. Šesnaest godina kasnije, Karađorđev park je pun ljudi sa naočarima za posmatranje Sunca, maskama za varenje i magnetnim trakama iz flopi diskova, a najveća gužva je upravo ispred teleskopa Centra za promociju nauke.

Sunce je, posmatrano iz Beograda, u maksimumu bilo zamračeno oko 50 odsto, a potpuno pomračenje bilo je vidljivo sa severa Evrope. Sledeće delimično pomračenje Sunca će kod nas biti vidljivo 2022. godine, a na potpuno pomračenje, u Srbiji ćemo morati da sačekamo do 2081. godine.

_RUP5897

_RUP5699

_RUP5785

Tags

Ostale aktivnosti