ЦПН и помрачење Сунца

ЦПН и помрачење Сунца

Бројни научници, новинари и грађани са Центром за промоцију науке 20. марта посматрали помрачење Сунца

[:]

_RUP5858

Центар за промоцију науке је у самом центру Београда, у Карађорђевом парку, испред Народне библиотеке, организовао групно посматрање помрачења Сунца.

Два телескопа са посебним оптичким филтерима омогућила су свима да безбедно посматрају овај феномен.

ЦПН телескопе је посетио и  Александар Белић, државни секретар у Министарстрву просвете, науке и технолошког развоја. Државни секретар је такође погледао кроз телескоп и уживао у помрачењу.

2

_RUP5840

_RUP5721

Гужва испред телескопа се створила и пре него што су телескопи били у потпуности постављени, што је само један од показатеља колико је интересовање за посматрање овог феномена.

Помрачење је почело у 10 сати и 30 минута, 20. марта 2015, и трајало је нешто дуже од два сата. Током трајања помрачења кроз телескопе је ка Сунцу погледало, макар накратко, око хиљаду људи.

_RUP5871

_RUP5853

1

Покрај телескопа су били стручњаци из Центра за промоцију науке, који су, поред давања упутстава за посматрање, разговарали са посетиоцима о овом феномену, али и одговарали на сва питања у вези са астрономијом.

Међу посматрачима је било видно одушевљење, посебно међу школарцима, од којих су неки организовано дошли на овај догађај.

_RUP5879

_RUP5776

3

Старија публика се сетила и помрачења из 1999. године и дезинформација које су пратиле тадашњи феномен, па је град био напола празан. Шеснаест година касније, Карађорђев парк је пун људи са наочарима за посматрање Сунца, маскама за варење и магнетним тракама из флопи дискова, а највећа гужва је управо испред телескопа Центра за промоцију науке.

Сунце је, посматрано из Београда, у максимуму било замрачено око 50 одсто, а потпуно помрачење било је видљиво са севера Европе. Следеће делимично помрачење Сунца ће код нас бити видљиво 2022. године, а на потпуно помрачење, у Србији ћемо морати да сачекамо до 2081. године.

_RUP5897

_RUP5699

_RUP5785

Tags

Остале активности