ЦПН у Бањалуци

ЦПН у Бањалуци

ЦПН гостовао на трећем Фестивалу науке и технологије у Бањалуци[:]

Министарство науке и технологиjе Републике Српске организовало jе трећи по реду Фестивал науке у Банском двору у Бањалуци, у циљу популаризациjе науке и научног рада, али и промоциjе младих истраживача и иноватора.

Овогодишњи фестивал реализован jе уз подршку партнера из Србиjе. Осим Центра за промоциjу науке, на фестивалу су гостовали и Институт „Михаjло Пупин“, Друштво физичара из Београда, Електротехнички факултет Београдског универзитета и Београдска астрономска опсерваториjа. Од локалних учесника представила су се оба jавна универзитета у Републици Српскоj, Универзитет „Слобомир“, Савез иноватора Републике Српске и Иновациони центар Бањалука.

Фестивал jе траjао три дана, у периоду од 6. до 8. новембра. Затворен jе свечаном академиjом на којој су награђени најбољи студенти првог, другог и трећег циклуса студија, најбољи научни часопис и најбоља научна књига, те научноистраживачка организација која је дала највећи допринос у претходној години.

Центар за промоцију науке је омогућио ученицима основних и средњих школа Републике Српске да посете мобилни планетаријум. Интересовање је било изузетно, па је 500 школараца присуствовало интерактивним пројекцијама на којима су се упознали са лепотама универзума, астрономијом и сродним наукама. Центар за промоцију науке такође је организовао и радионицу научног новинарства, на којој је низом предавања предочено на који начин је најбоље носити се са изазовима посла научног новинара.

Остале активности