ЦПН у Црној Гори

ЦПН у Црној Гори

Центар за промоцију науке учествовао је у манифестацији Ноћ истраживача у Подгорици[:]

Центар за промоцију науке, на позив Министарства науке Црне Горе и Фондације ПРОНА учествовао је у манифестацији Ноћ истраживача која је одржана у Подгорици 28. септембра.

Организован у оквиру Фестивала науке „Отворени дани науке“ који је одржан у периоду од 24-28. сепмтебра, овај догађај привукао је велики број грађана Подгорице, али и других црногорских градова.

ЦПН је, као један од излагача, својим занимљивим поставкама, експериментима и радионицама као што су Тајни материјали, Face detector, Sience busking и електро буба, привукао на свој штанд велики број љубитеља науке и одушевио најмлађе.

Ноћ истраживача је покренута први пут на европском нивоу 2005. године. То је једнодневни догађај који се истовремено одвија у 32 земље Европе у више од 300 градова, са циљем да афирмише науку и истраживаче, представи оно што раде и подстакне младе да се определе за научно-истраживачку кариjеру. ЦПН је истовремено као један од организатора, учествовао у овој манифестацији и у Београду.

“Отворени дани науке” се у Црној Гори иначе одржавају другу годину за редом. У периоду од 24. до 28. септембра 2012, на четири локације у Подгорици, представљене су нове технологије и научна достигнућа, одржана бројна предавања, перформанси, радионице, квизови, изложбе, трибине и приказани занимљиви експерименти и филмски хитови који говоре о науци.

Организатори су се, како си навели, потрудили да тих дана све буде у знаку науке, да прикажу њену важност и значај, као и њену свеприсутност тамо где и нисмо помишљали да она постоји.

 

Остале активности