Реконструкција брода Аргус

Реконструкција брода Аргус

Славни брод лабораторија, у надлежности ЦПН-а, у наредна два месеца ће бити оспособљен како за истраживања тако и за научнопопуларне акције

Jединствена пловећа лабораториjа, брод Аргус, коjи jе у надлежности Центра за промоциjу науке, 20. jуна креће на путовање до бродоградилишта у Апатину, где ће следећа два месеца бити на ремонту. По завршетку радова, брод лабораториjа Аргус служиће за разна научна истраживања, демонстрациjе, радионице, изложбе и многе друге научнопопуларне активности.

Према Уговору о давању на коришћење Аргуса, коjи jе 2011. склопљен са Министарством за животну средину и просторно планирање, брод jе у надлежности Центра за промоциjу науке и поред основне намене, учешћа у међународним експедициjама намењеним испитивању квалитета воде на Дунаву и његовим притокама, биће доступан и широком кругу грађана заинтересованих за популарну науку.

Брод Аргус jе изграђен 1972. у Немачкоj и тада jе био наjопремљениjа пловећа лабораториjа. Користили су га немачки истраживачи коjи су пловили Раjном испитуjући квалитет воде, стање рибљег фонда и екосистема на реци. Ова истраживања су допринела да се Раjна очисти, а Аргус су прославила изван Немачке.

Када су обезбедиле нови брод, Аргус 2, власти у немачкоj покраjини Хесен понудиле су Дунавскоj комисиjи да се стари брод додели некоj од земаља из доњег тока Дунава. И поред великог интересовања подунавских држава за старатељством над Аргусом, на молбу Зорана Ђинђића брод jе припао Србиjи, али jе од 2003, када jе упловио у дунавско пристаниште, променио неколико старатеља и намена и само делимично био у употреби.

Захваљуjући Центру за промоциjу науке, чувени истраживачки брод ускоро ће поново бити спреман за нове научне подухвате.

Брод лабораторија Аргус

Аргус jе дуг 33 метра, покреће се помоћу два мотора, а опремљен jе са два агрегата за струjу. Може да постигне брзину од 21 km/h. На броду се налазе три пумпе помоћу коjих се узимаjу узорци воде и преко интегрисаног система доводе до чесме у лабораториjи. На прамцу брода jе постављен хидраулични телескопски кран за узорковање седимената помоћу кога се прикупља материjал наталожен на дну корита. У потпалубљу jе комплетно опремљена лабораториjа за хемиjска, физичко-хемиjска и биолошка испитивања.

Остале активности