CPN u Crnoj Gori

CPN u Crnoj Gori

Centar za promociju nauke učestvovao je u manifestaciji Noć istraživača u Podgorici[:]

Centar za promociju nauke, na poziv Ministarstva nauke Crne Gore i Fondacije PRONA učestvovao je u manifestaciji Noć istraživača koja je održana u Podgorici 28. septembra.

Organizovan u okviru Festivala nauke „Otvoreni dani nauke“ koji je održan u periodu od 24-28. sepmtebra, ovaj događaj privukao je veliki broj građana Podgorice, ali i drugih crnogorskih gradova.

CPN je, kao jedan od izlagača, svojim zanimljivim postavkama, eksperimentima i radionicama kao što su Tajni materijali, Face detector, Sience busking i elektro buba, privukao na svoj štand veliki broj ljubitelja nauke i oduševio najmlađe.

Noć istraživača je pokrenuta prvi put na evropskom nivou 2005. godine. To je jednodnevni događaj koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Evrope u više od 300 gradova, sa ciljem da afirmiše nauku i istraživače, predstavi ono što rade i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru. CPN je istovremeno kao jedan od organizatora, učestvovao u ovoj manifestaciji i u Beogradu.

“Otvoreni dani nauke” se u Crnoj Gori inače održavaju drugu godinu za redom. U periodu od 24. do 28. septembra 2012, na četiri lokacije u Podgorici, predstavljene su nove tehnologije i naučna dostignuća, održana brojna predavanja, performansi, radionice, kvizovi, izložbe, tribine i prikazani zanimljivi eksperimenti i filmski hitovi koji govore o nauci.

Organizatori su se, kako si naveli, potrudili da tih dana sve bude u znaku nauke, da prikažu njenu važnost i značaj, kao i njenu sveprisutnost tamo gde i nismo pomišljali da ona postoji.

 

Ostale aktivnosti