SATORI у Делфту

SATORI у Делфту

Представницe ЦПН-а учествовалe су на радном састанку међународног пројекта SATORI, који се бави етичким стандардима у области научних истраживања[:]

Oostpoort_Delft,_The_Netherlands_03

Представнице Центра за промоцију науке учествовале су на радном састанку међународног пројекта SATORI, одржаном 17. и 18. фебруара у Делфту у Холандији. Пројекат SATORI има за циљ да развије заједнички оквир за процену етичких стандарда у домену научних истраживања на нивоу Европе.

Током два дана конзорцијум, који чини 18 организација и институција широм Европе, представљао je досадашње резултате као и будуће планове пројекта пред панелом спољашњих експерата. Експерти су чланови и представници различитих европских институција које се баве овом тематиком, попут етичких комитета, Европске комисије и других.

Састанак је одржан у канцеларијама Холандског института за стандардизацију, једног од партнера пројекта. Поред координатора SATORI пројекта Универзитета у Твенту, састанку су присуствовали и други партнери: UNESCO, Хелсиншка фондација за људска права, Дански одбор за технологију, и многи други.

Представнице Центра за промоцију науке излагале су план активности једног од радних пакета у оквиру пројекта, а који је посвећен комуникацијама и дисеминацији резултата пројекта. Осим тога, на састанку је дискутовано о добрим праксама етичких процена, као и о стандардизацији и сертификацији различитих аспеката етичких процедура.

Остале активности