ЦПН у Ђеру

ЦПН у Ђеру

У Ђеру је 15. априла одржан други фестивал науке Базар експеримената, на коме је учестовао и директор ЦПН-а[:]

Posetioci 1

Интерактивни музеј науке Мобилис је 15. априла по други пут организовао фестивал науке Базар експеримената у Мађарској, у граду Ђеру. Фестивал је намењен средњошколцима заинтересованим за технику и природне науке, а они су ове године на више од 50 штандова приказивали експерименте, научне пројекте и различите експонате.

На овогодишњем Базару експеримента учествовао је и Немања Ђорђевић, диркетор Центра за промоцију науке, који је водио радионицу ”Лоша наука” и одржао јавно предавање под називом ”Наука магије”. Радионица ”Лоша наука” била је посвећена научним комуникаторима и представницима различитих музеја из Мађарске, која је позната као држава са великим бројем интерактивних музеја науке, али и по мастер програму научне комуникације на Универзитету Етвош Лоранд у Будимпешти. Тема радионице била је важност науке за грађане и чему она може да научи ненаучнике при чему је посебна пажња усмерена на промоцију и комуникацију науке.

Javno predavanje -Nauka protiv magije-7

На интерактивном јавном предавању ”Наука магије” Немања Ђорђевић је користећи примере различитих ефеката и метода које користе мађионичари показао које методе користе научници да би објаснили феномене, за разлику од мађионичара који не желе да публика схвати шта се крије иза њихове представе.

Поред средњошколаца из Мађарске, на Базару експеримената су учествовали и њихови вршњаци из Словачке и Пољске, а осим Центра за промоцију науке међу од међународних учесника представио се и интерактивни музеј ”Млин знања” из пољског града Торуна, Коперниковог родног места.

Остале активности