CPN u Đeru

CPN u Đeru

U Đeru je 15. aprila održan drugi festival nauke Bazar eksperimenata, na kome je učestovao i direktor CPN-a[:]

Posetioci 1

Interaktivni muzej nauke Mobilis je 15. aprila po drugi put organizovao festival nauke Bazar eksperimenata u Mađarskoj, u gradu Đeru. Festival je namenjen srednjoškolcima zainteresovanim za tehniku i prirodne nauke, a oni su ove godine na više od 50 štandova prikazivali eksperimente, naučne projekte i različite eksponate.

Na ovogodišnjem Bazaru eksperimenta učestvovao je i Nemanja Đorđević, dirketor Centra za promociju nauke, koji je vodio radionicu ”Loša nauka” i održao javno predavanje pod nazivom ”Nauka magije”. Radionica ”Loša nauka” bila je posvećena naučnim komunikatorima i predstavnicima različitih muzeja iz Mađarske, koja je poznata kao država sa velikim brojem interaktivnih muzeja nauke, ali i po master programu naučne komunikacije na Univerzitetu Etvoš Lorand u Budimpešti. Tema radionice bila je važnost nauke za građane i čemu ona može da nauči nenaučnike pri čemu je posebna pažnja usmerena na promociju i komunikaciju nauke.

Javno predavanje -Nauka protiv magije-7

Na interaktivnom javnom predavanju ”Nauka magije” Nemanja Đorđević je koristeći primere različitih efekata i metoda koje koriste mađioničari pokazao koje metode koriste naučnici da bi objasnili fenomene, za razliku od mađioničara koji ne žele da publika shvati šta se krije iza njihove predstave.

Pored srednjoškolaca iz Mađarske, na Bazaru eksperimenata su učestvovali i njihovi vršnjaci iz Slovačke i Poljske, a osim Centra za promociju nauke među od međunarodnih učesnika predstavio se i interaktivni muzej ”Mlin znanja” iz poljskog grada Toruna, Kopernikovog rodnog mesta.

Ostale aktivnosti