ЦПН у Кини

ЦПН у Кини

ЦПН тим је први пут посетио Републику Кину, наступајујући на сајмовима и конференцијама у Пекингу и Хохоту[:]

Хохот

Хохот

На позив партнерске организације из Пекинга – Beijing Exchange Center of Science and Technology (BECST) – представници Центра за промоцију науке и Универзитета у Београду су учествовали на више догађаја организованих под окриљем званичне стратегије Републике Кине – Један појас, један пут (One belt, one road).  На сајмовима и пратећим конференцијама у Пекингу и Хохоту представљена је позиција Центра унутар националног образовног и научног система, оквири и домети српске науке, као и иновативни пројекти, иницијативе и истраживања, који могу бити атрактивни за примену или заједнички развој са кинеским партнерима.

Центар је у Пекингу учествовао на сајму CIFTIS 2018 (5th China Beijing International Fair for Trade in Services), док је у Хохоту у питању био догађај под називом 2018 Inner Mongolia International Technology Transfer Conference. Оба догађаја су привукла изузетну пажњу пре свега стручне јавности, као и представника различитих нивоа управних и научних власти Кине, Пекинга, провинције Унутрашње Монголије и других регија.

Пекинг

Пекинг

Обе манифестације су укључивале конференције намењене професионалцима у области промоције науке и међународне сарадње, развоја истраживачких пројеката и примене технолошких решења и резултата. С обзиром да Србија и Кина имају потписан споразум о стратешкој сарадњи (какав наша земља има тек са пет других земаља), интересовање кинеских партнера за разноврсне видове сарадње и заједничких улагања је посебно наглашено.

Током посете Кини, организован је читав низ билатералних сусрета и састанака, укључујући и званичну посету представника Центра и Универзитета у Београду Пекиншкој академији наукe и технологије (Beijing Academy of Science and Technology – BEST). У наредном периоду у плану је потписивање меморандума о сарадњи са кинеским партнерима, као и планирање неколицине заједничких активности.

Остале активности