ЦПН у Линцу

ЦПН у Линцу

Тим Центра за промоцију науке присуствовао је Фестивалу Арс електроника у Линцу од 8. до 12. септембра 2016. године[:]AE2016_foto_Florian Voggeneder

„Алхемичари нашег доба“ назив jе издања Фестивала Арс електроника за 2016. годину, који је трајао од 8. до 12. септембра 2016. године. Иако програм фестивала као никада пре наглашава колаборацију и вредности обjедињеног рада уметника и научника, испоставља се да резултати оваквих сарадњи спадаjу у домен – алхемиjе. Но алхемиjа о којој је овде реч односи се, пре свега, на покушаjе рушења успостављених догми и на ствараоце коjи (jош увек) нису свесни простора у које их тако настала дела воде. У пост-историjском времену, изгледа да ипак постоjе многе неистражене области и реалитети у коjима човек тек може да дефинише своје присуство.

Иако Фестивал траје стандардних пет дана, не постоји довољно времена, енергије, и снаге да се оваква грандиозна ад-хок структура прихвати и физички обиђе. Уметничка сцена која се бави анализом науке, технологије и алтернативних медија у очигледној је експанзији и Линц, иако и полазна и кључна тачка, полако постаје мали за оно што представља. Једноставно речено, за Art & Science граница је високо горе. У програму Фестивала веома је тешко наћи заједнички именитељ за преко 800 уметника и више од 500 радова, концепата, jавних проjеката и инициjатива у пресеку науке, уметности и нових технологиjа изложених на десетак локација. Заправо, ако занемаримо победнике Фестивала и добитнике традиционалних ”златних ника”, можда и највећи утисак у Линцу ове године јесте изузетно присуство и запажени третман уметника из Србије.

Тим Центра за промоцију науке, појачан победником првог позива националне селекције у оквиру Art & Science пројекта, уметником Богданом Стефановићем, присуствовао је Фестивалу и одржао више билатералних састанака. Основни циљ за ову годину јесте представљање до сада реализованих националних програма, као и одабир гостујућих радова за изложбу у Београду 2017. године.

Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network), пројекат је финансиран кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ЏиВи арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Четири првонаграђена пројекта у оквиру четири отворена позива добијају једномесечну резиденцију и менторски рад у највећим научним установама Европе. У питању су Јужна европска опсерваторија (ESO) у Чилеу, Европска свемирска агенција (ESA) и ЦЕРН. Пројекти се затим реализују у оквиру FutureLab-а Арс електронике, пре него што се премијерно прикажу на Арс електроника фестивалу у Линцу.

AE2016_foto Tom Mesic

Остале активности