ЦПН у подкасту о научној комуникацији

ЦПН у подкасту о научној комуникацији

У оквиру серије подкаста посвећених различитим аспектима и модалитетима научне комуникације, пројекат QUEST је у својој првој епизоди одабрао да представи и Центар за промоцију науке.

Пројекат QUEST, финансиран кроз ЕУ програм Хоризонт 2020, осмишљен је са циљем дефинисања, мерења и подршке квалитетној и друштвено одговорној научној комуникацији. Један од основних задатака пројекта јесте креирање алата и препорука за унапређење дијалога између научне и шире друштвене заједнице. У том контексту, као оригинално решење које пројекат QUEST нуди заинтересованој заједници јесте серија подкаста о разноврсним и различитим праксама научне комуникације. Од општих и теоријских тема, преко анализе изазова и контроверзи са којима се научна комуникација данас сусреће, до отварања нових области и бављења акутним темема попут климатских промена и вештачке интелигенције, QUEST подкасти нуде драгоцени увид и пресек кроз свет савремене научне комуникације.

У првој епизоди, снимљеној током фебруара и објављеној на сајту пројекта почетком марта 2021, говорили су представници Научне галерије (енгл. Science Gallery) из Даблина, миланског Музеја науке и технологије „Леонардо да Винчи“ и Центра за промоцију науке. Разговарало се о различитим активностима, темама и приступима, као и о могућностима одговора на друштвене изазове којима наука може адекватно да допринесе.

О Центру за промоцију науке је причао Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, који је представио кључне активности, приступе и домете Центра када су у питању велике манифестације, оригинални садржаји и начини представљања и популаризације научног и истраживачког окружења.

Више информација о пројекту QUEST можете видети на questproject.eu.

Подкаст бр. 1 са учешћем Центра:

Остале активности