Завршен зимски виртуелни ДНК

Завршен зимски виртуелни ДНК

Зимски Дечји научни камп, који је ове године поново окупио децу у активном научном програму, завршен је у недељу, 27. фебруара. Овогодишњи камп су поново заједно организовали Центар за промоцију науке и Одељење за културу Амбасаде Мађарске, Колегијум Хунгарикум Београд, a лансиран је 6. фебруара након завршеног школског распуста.

Сваке суботе и недеље током целог месеца, заједно са децом из читаве Србије, али и много шире, откривали смо тајне свемира. Нажалост, услед пандемије, нисмо се могли дружити уживо, па је читав програм кампа организован у виртуелном простору.

На кампу је било 370 пријављене деце, али на то се, као и увек, може додати понеки млађи брат или сестра, најбоља другарица, комшиница, мама, тата, тетка или бака… Сви они су се намештали испред екрана на неколико минута размрдавања, упознавања и истраживања и сви су уживали у завршној виртуелној изложби ДНК радова. Тада смо прогласили и радове који најбоље илуструју научноистраживачки рад, па смо тако имали најбољу грешку кампа, највећи збун на кампу, најомиљенијег научника, најуметничкији научни рад, као и најпомоћ у истраживању за шта су готово једногласно проглашене маме. Деца су током кампа правила макете ровера са Марса, спремала храну за астронауте, планирала паковање за свемирске мисије и правила разне друге пројекте. Причали смо са специјалним гостима и постављали тешка питања. Све што смо радили делили смо на вибер заједницама, а увече се забављали у интерактивним квизовима и такмичењима.

Током кампа смо проучавали седам свемирских тема. У овој акцији помогли су нам стручњаци из ових области. Др Дарко Доневски који се бави далеким галаксијама причао нам је о својим истраживањима и ономе што знамо о свемиру. Др Тијана Продановић са Математичког факултета из Новог Сада нам је причала о томе како се истражује свемир и које тајне он крије. Др Драгана Илић са Математичког факултета у Београду нам је причала о телескопима и другим алатима за посматрање свемира. Др Томица Мишљеновић нас је увео у свет астробиологије, а др Душан Марчета нам је причао о планети Марс, неколико дана након што је НАСА ровер Pererverence слетео на Црвену планету, што се на нашем кампу помно пратило уз озбиљно навијање! Морис Машке из колектива ЅpielStadt из Беча нам је причао о свом раду са децом на прављењу изложбене поставке о свемирским колонијама и показао како су његови учесници правили „Златну плочу“ са историјом човечанства, а др Џош Вич-Михаелис нам се јавио директно са Јужног пола из IceCube Nеutrino опсерваторије, где нам је причао о својим истраживањима скоро па неухватљивих честица неутрина, које нам долазе из читавог свемира.

Овај камп је организован у оквиру међународног пројекта SySTEM 2020, програма Хоризонт 2020.

 

 

Остале активности