Završen zimski virtuelni DNK

Završen zimski virtuelni DNK

Zimski Dečji naučni kamp, koji je ove godine ponovo okupio decu u aktivnom naučnom programu, završen je u nedelju, 27. februara. Ovogodišnji kamp su ponovo zajedno organizovali Centar za promociju nauke i Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, Kolegijum Hungarikum Beograd, a lansiran je 6. februara nakon završenog školskog raspusta.

Svake subote i nedelje tokom celog meseca, zajedno sa decom iz čitave Srbije, ali i mnogo šire, otkrivali smo tajne svemira. Nažalost, usled pandemije, nismo se mogli družiti uživo, pa je čitav program kampa organizovan u virtuelnom prostoru.

Na kampu je bilo 370 prijavljene dece, ali na to se, kao i uvek, može dodati poneki mlađi brat ili sestra, najbolja drugarica, komšinica, mama, tata, tetka ili baka… Svi oni su se nameštali ispred ekrana na nekoliko minuta razmrdavanja, upoznavanja i istraživanja i svi su uživali u završnoj virtuelnoj izložbi DNK radova. Tada smo proglasili i radove koji najbolje ilustruju naučnoistraživački rad, pa smo tako imali najbolju grešku kampa, najveći zbun na kampu, najomiljenijeg naučnika, najumetničkiji naučni rad, kao i najpomoć u istraživanju za šta su gotovo jednoglasno proglašene mame. Deca su tokom kampa pravila makete rovera sa Marsa, spremala hranu za astronaute, planirala pakovanje za svemirske misije i pravila razne druge projekte. Pričali smo sa specijalnim gostima i postavljali teška pitanja. Sve što smo radili delili smo na viber zajednicama, a uveče se zabavljali u interaktivnim kvizovima i takmičenjima.

Tokom kampa smo proučavali sedam svemirskih tema. U ovoj akciji pomogli su nam stručnjaci iz ovih oblasti. Dr Darko Donevski koji se bavi dalekim galaksijama pričao nam je o svojim istraživanjima i onome što znamo o svemiru. Dr Tijana Prodanović sa Matematičkog fakulteta iz Novog Sada nam je pričala o tome kako se istražuje svemir i koje tajne on krije. Dr Dragana Ilić sa Matematičkog fakulteta u Beogradu nam je pričala o teleskopima i drugim alatima za posmatranje svemira. Dr Tomica Mišljenović nas je uveo u svet astrobiologije, a dr Dušan Marčeta nam je pričao o planeti Mars, nekoliko dana nakon što je NASA rover Pererverence sleteo na Crvenu planetu, što se na našem kampu pomno pratilo uz ozbiljno navijanje! Moris Maške iz kolektiva ЅpielStadt iz Beča nam je pričao o svom radu sa decom na pravljenju izložbene postavke o svemirskim kolonijama i pokazao kako su njegovi učesnici pravili „Zlatnu ploču“ sa istorijom čovečanstva, a dr Džoš Vič-Mihaelis nam se javio direktno sa Južnog pola iz IceCube Neutrino opservatorije, gde nam je pričao o svojim istraživanjima skoro pa neuhvatljivih čestica neutrina, koje nam dolaze iz čitavog svemira.

Ovaj kamp je organizovan u okviru međunarodnog projekta SySTEM 2020, programa Horizont 2020.

 

 

Ostale aktivnosti