RADIONICA PROJEKTA ODYSSEY U ŠAPCU

RADIONICA PROJEKTA ODYSSEY U ŠAPCU

U četvrtak, 25. februara, CPN je uz podršku Centra za stručno usavršavanje u Šapcu organizovao obuku za nastavnike srednjih škola o primeni oksfordske debate u nastavi STEM predmeta.

Nakon uspešno realizovanih obuka u Nišu i Kruševcu, radionica za nastavnike o primeni debate oksfordskog tipa u nastavi predmeta prirodnih i tehničkih nauka u okviru međunarodnog projekta Odyssey (Erasmus + KA2) održana je i u Šapcu.

Tokom radionice nastavnicima je podeljen nastavni materijal koji će oni moći da koriste u nastavnoj praksi. Prisutnim nastavnicima prezentovan je i video-materijal nastao tokom samog projekta, a predavači su do detalja objasnili kako debata oksfordskog tipa efikasno može da se primeni u radu sa učenicima.

Prvo je Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke predstavio osnovne ideje i ciljeve projekta, uz aktivnosti koje su do sada organizovane. Potom je Maja Keskinov, debatni trener i nastavnica filozofije iz XIV beogradske gimnazije, prisutnima do detalja objasnila strukturu oksfordske debate, pravila, kao i ulogu govornika u timovima.

Nastavnici su nakon obuke učestvovali i u radionici, gde su se grupisani u ekipe – afirmacije i negacije – nadmetali u debatovanju. Tako su stekli i praktično iskustvo koje će im u velikoj meri pomoći da implementiraju ovaj tip debate u nastavu za učenike srednjih škola.

Ovom ambicioznom projektu iz oblasti obrazovanja, koji je otpočeo u oktobru 2018. i traje do kraja marta 2021. godine, pored Centra za promociju nauke, koji je koordinator projekta u Srbiji, učestvuju još partneri iz Poljske (Institut za geofiziku Poljske akademije nauka), rukovodioci projekta, zatim Estonije (Centar za otkrivanje energije) i na kraju Grčke (Helenski institut za proučavanje retorike i komunikacije).

Cilj projekta Odyssey je da doprinese razvoju veština argumentacije i poveća interesovanje za predmete iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike kod mladih uzrasta između 13 i 19 godina kroz organizovanje debatnih takmičenja na teme iz naučnih oblasti.

Obrazovni materijali koji su predstavljeni na obuci razvijeni su u saradnji sa učenicima i nastavnicima iz osam srednjih škola iz Srbije, a pod mentorstvom istraživača sa nekoliko naučnoistraživačkih organizacija. Srednje škole koje su učestvovale u  projektu i čiji su se đaci nadmetali na debatnom turniru su: Šesta beogradska gimnazija, Sedma beogradska gimnazija, Četrnaesta beogradska gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Osnovna i srednja škole sa domom učenika „Pero Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, Ekonomsko-trgovačka škola „Paja Marganović“ iz Pančeva i gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša.

U septembru 2020. godine održan je nacionalni debatni turnir srednjih škola na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 10 dana kasnije i nacionalna konferencija projekta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tom prilikom, FDU je ugostio više od 50 nastavnika koji su, pored konferencije i panel-diskusije, prisustvovali i izuzetno neizvesnom finalnom duelu debatnog turnira u kom je pobedu odnela Prva kragujevačka gimnazija.

Ostale aktivnosti