ЦПН у Смедеревској Паланци

ЦПН у Смедеревској Паланци

ЦПН свечано отворио фестивал науке у Смедеревској Паланци

Smederevskapalanka

Талас школских фестивала науке који је захватио Србију у протеклих неколико година, наставио се и у 2014. Овог пролећа, свако ко је био довољно радознао, а нашао се у Смедеревској Паланци, могао је да учи, ужива и открива на фестивалу науке „Доживи науку кроз физику, хемију и механику“.

Већ три године заредом, у Машинско-електротехничкој школи ГОША, одржава се школски фестивал науке под називом „Доживи науку кроз физику, хемију и механику“. Центар за промоцију науке подржава фестивал у ГОШИ од његовог настанка, и учествује са својим интерактивним програмом.

Фестивал је ове године одржан 4. Априла. Свечано је отворен у амфитеатру школе, говором Владана Старчевића, директора школе ГОША, и Александре Дрецун, директорке Центра за промоцију науке. Ове године, у име министарства просвете, фестивал је отворила Весна Здравковић, начелник Школске управе Пожаревац.

Поред Центра за промоцију науке, који се на фестивалу представио мобилним планетаријумом и експонатом Балон од сапунице, многи гости из читаве земље потрудили су се да дају свој допринос популаризацији науке кроз научне експерименте, демонстрације, представљање нових едукативних програма и научне радионице.

Неки од учесника фестивала били су Институт „Михаило Пупин“ (нао-робот), Институт за генетику (днк), Факултет за физичку хемију (експерименти из физике и хемије), Машински факултет из Београда, Електронски факултет из Ниша и Факултет техничких наука из Новог Сада.

У науци се окушало преко 2000 ученика који су прошли кроз овогодишњу поставку, а чинили су их посетиоци из неколико градова. Фестивалу су присуствовала деца из неколико основних школа из Смедеревске Паланке (Херој Радмила Шишковић, Херој Иван Мукер, Вук Караџић, Олга Милошевић, Никола Тесла из Голобока, Милија Ракић из Церовца, Станоје Главаш из Глибовца, Радомир Лазић из Азање, Брана Јевтић из Кусадка), затим основне школе из Велике Плане (Свети Сава, Карађорђе, Надежда Петровић, Вук Караџић из Крњева, Академик Радомир Лукић из Милошевца), а такође су присуствовали ученици средњих школа: Гимназија из Смедерева, гимназија из Смедеревске Паланке, Жикица Дамјановић, гимназија из Велике Плане, техничка школа из Велике Плане..

Сада већ традиционалну манифестацију покренуле су професорка математике Сања Рајић и професорка физике Александра Ивановић из Смедеревске Паланке.

Остале активности