ЦПН трибина о завештању

ЦПН трибина о завештању

На ЦПН трибини о завештању органа, одржаној на Коларцу, велики број посетилаца потписао је донорске картице

_MMM7597

Центар за промоцију науке је овог месеца отворио једно од најзначајнијих питања савремене биоетике – питање трансплантације органа. Трибина на ову тему, под насловом „Завештање органа: добро дело након смрти“, одржана је у среду, 16. априла, у 19.30 часова, на Коларчевом народном универзитету.

На трибини су расветљена многа питања и дилеме везана за трансплантациону хирургију и донирање органа. Велики број посетиоца, које лоше и кишно време није спречило да дођу у Коларац, је на лицу места потписао донорску карту даваоца органа. Специјални гост трибине био је глумац Сергеј Трифуновић.

_MMM7537

_MMM7581

Зашто се уопште плашимо донирања органа? Какви су биоетички аспекти формирања листа чекања? Да ли је и зашто потребно мењати законске регулативе у вези са донирањем и трансплантацијом органа? Какво је стање у трансплантационој медицини код нас и у свету?

Ово су нека од питања о којима се говорило на трибини коју је Центар за промоцију науке организовао у сарадњи са Кембриџ радном групом за биоетичку едукацију у Србији.

На трибини су говорили:

• проф. др Ђоко Максић, координатор за трансплантације ВМА
• проф. др Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА
• проф. др Војин Ракић, директор Центра за биоетичке студије
• др Александра Влачић, Управа за биоемедицину

Модератор:

• Дубравка Вејновић, докторанткиња генетике, стручна сарадница ЦПН-a

_MMM7541

_MMM7559

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

Остале активности